João de Sousa Carvalho

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoão de Sousa Carvalho
Biografia
Naixement22 febrer 1745 Modifica el valor a Wikidata
Estremoz (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Mort1799 Modifica el valor a Wikidata (53/54 anys)
Alentejo (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, pedagog musical Modifica el valor a Wikidata
GènereÒpera, música clàssica i música religiosa Modifica el valor a Wikidata
MovimentMúsica barroca Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOrgue Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 3a098edc-5667-4426-b1f5-21b28de16bca Discogs: 2021958 Allmusic: mn0001748078 Modifica el valor a Wikidata

João de Sousa Carvalho (Estremoz, 22 de febrer de 1745 - Alentejo, 1799) fou un compositor i pedagog portuguès.

João de Sousa Carvalho, fill de Paulo de Carvalho i la seva esposa Ana Maria Angélica. Començà estudiar música el 28 d'octubre de 1753, dia que entrà en el "Colégio dos Santos Reis de Vila Viçosa". Una concessió reial li va permetre acudir a Itàlia junt amb el també compositor Jerónimo Francisco de Lima a inscriure's el 15 de gener de 1761 en el "Conservatorio di Sant'Onofrio a Porta Capuana" de Nàpols, on estudià sota la guia de Carlo Cotumacci. L'any 1766 debutà com a compositor d'òpera a Roma amb la La Nitteti, llibret de Pietro Metastasio. Va tornar a Portugal presumiblement el 1767, ja que va signar el Llibre d'Inscripcions de la Confraria de Santa Cecília el 22 de novembre del mateix any. Entrà en la "Irmandade de Santa Cecília" (una associació de músics) de Lisboa i el mateix any fou nomenat professor de contrapunt en el "Seminário da Patriarcal", on restà en actiu des de 1769 fins 1773 com a mestre i, posteriorment, des de 1773 a 1778). Aquell mateix any L'any 1778 succeí a Davide Perez en la posició de professor de música de la família reial portuguesa com a professor d'infants i compositor de la Cambra Reial, amb un sou mensual de 40$ 000 réis i dret a utilitzar el carruatge, començant a controlar tot l'aparell de producció de músics teatrals de la Cort. Acabat el seu servei en el "Seminário da Patriarcal", es retirà a la propietat que posseïa a l'Alentejo.

om a mestre de capella: entre els seus alumnes si trobaven:

Carvalho fou el més important compositor portuguès de la seva generació i un dels millors de la història dels seu país. En less eves nombroses obres sagrades, basant-se en l'estil de Niccolò Jommelli, feu un ús apropiat del contrapunt i estructurà l'escriptura melòdica en els moviments ràpids. Carvalho a més, va compondre, òperes serioses i còmiques, a més de serenates.

Obra[modifica]

La seva nombrosa obra sagrada va ser escrita a l'estil de Jommelli, La seva òpera seriosa, i les seves serenates, es van representar als palaus reials d'Ajuda i Queluz.

Òperes
Altres obres
  • 6 misses
  • 3 Te Deum
  • Se a fé jurada per a dues veus i tastiera
  • Sonata en re mayor
  • Sonatas portuguesas

Bibliografia[modifica]