Joan Abellà Pallàs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Abellà Pallàs
Biografia
Naixement1905 Modifica el valor a Wikidata
Montblanc (Conca de Barberà) Modifica el valor a Wikidata
Mort1955 Modifica el valor a Wikidata (49/50 anys)
Elna (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióadministratiu, sindicalista Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansJosepa Abellà Pallàs Modifica el valor a Wikidata

Joan Abellà Pallàs, conegut com a "Joan de cal Ribetes" (Montblanc, 1905 - Elna, Rosselló, 1955) va ser un administratiu i sindicalista català.

Fill de pagès, germà de Josepa Abellà Pallàs, ben aviat abandonà el conreu de les terres per fer de comptable. Influït pels corrents catalanistes i obreristes va donar suport a la Coalició d'Esquerres, que va esdevenir majoritària a les Eleccions municipals espanyoles de 1931. També va ser un dels membres fundadors del BOC i un sindicalista de la UGT. Conjuntament amb Manuel González Alba va organitzar cursos de català per a adults, principalment a pagesos i treballadors. El 1935 després de signar una petició de permís per a una manifestació de suport i commemoració de la II República Espanyola, el qual, malgrat no ser concedit, no va impedir que la manifestació se celebrés i fos dissolta brutalment per la Guàrdia Civil, va ser detingut, apallissat i portat a una presó de Tarragona. Alguns dies més tard va ser alliberat després de pagar una multa. El 1936 va col·laborar en la fundació del PSUC. Havent participat activament en el front de guerra i en la revolució, es veié obligat a exiliar-se sense opció de retorn. A Elna, al Rosselló, va acabar els seus dies l'any 1955.[1]

Referències[modifica]

  1. Mayayo Artal, Andreu; Martínez de Sas, María Teresa (coord.); Pagès i Blanch, Pelai (coord.). «Abellà Pallàs, Joan». A: Diccionari biogràfic del moviment obrer als països catalans. L'Abadia de Montserrat, 2000, p. 30–31. ISBN 978-84-8415-243-9 [Consulta: 21 setembre 2018].