Josef Rudolf Lewy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosef Rudolf Lewy
Biografia
Naixement2 abril 1802 Modifica el valor a Wikidata
Nancy (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 febrer 1881 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
Radebeul Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, trompista Modifica el valor a Wikidata
InstrumentTrompa Modifica el valor a Wikidata

IMSLP: Category:Lewy,_Josef_Rudolf Modifica el valor a Wikidata

Josef Rudolf Lewy (Nancy, 2 d'abril de 1802 - Radebeul, 9 de febrer de 1881) era un músic franc-alemany (trompa) i compositor. Fou el germà petit d'Eduard Constantin Lewy (1796-1846).

Joseph Rodolphe (després Josef Rudolf o Joseph Rudolph) Lewy va créixer amb el seu germà gran Eduard Constantin amb el seu pare, violoncel·lista a la capella del duc de Zweibrücken. Va estudiar com el seu germà al Conservatori de París a la classe de trompa de F. Duvernoy.

El seu germà el va portar com a violonista i trompista a Basilea, des d'on va iniciar amb la recomanació de Lindpaintner com a trompetista a la capella real de Stuttgart. El seu germà el va portar el 1826 a canviar a l'Orquestra de l'òpera de la Cort Imperial a Viena. Allà, els dos germans van emocionar "commovent-se per la seva excel·lent interacció".

Amb el començament de la dècada de 1830, Josef Rudolf va abandonar la seva feina permanent i va viatjar per Europa, per la qual cosa va arribar a Alemanya, Anglaterra, França i Suècia, on va ser homenatjat a Estocolm com a director musical "a la Flota". El 1837 Lewy va ser cridat a Dresden, on va exercir com a primer intèrpret de trompa de la banda real sota el director d'orquestra Richard Wagner.

L'any 1851 Lewy es va jubilar i va viure en aquest moment a l'Oberlößnitz, més exactament al municipi Serkowitz, avui un quart de Radebeul, on va estendre el seu nom al nom de naixement de la seva dona Laura Caroline a Lewy Hoffmann. Les composicions de Lewy van ser publicades per "Kistner i Breitkopf & Härtel" a Leipzig, per Diabelli, Maximilian Josef Leidesdorf i Müller a Viena. Dotze dels seus estudis pel senzill i per la trompa cromàtica van ser elogiats al "New Journal of Music". Després de la mort de Lewy, diversos diaris, incloent-hi revistes musicals, van difondre la notícia que havia inventat la trompa francesa cromàtica.

Un engany, l'autor Fürstenau ho deixa clar en el seu article a la propera frase. Tot i això, Lewy va ser un dels primers virtuosos de la trompa a utilitzar el corn de la vàlvula i es considera un pioner d'aquest nou instrument. Moltes de les seves composicions estan compostes per la trompa de vàlvula.

Treballs[modifica]

  • Grand Duo op. 6 per a trompa i piano;
  • Das Körbchen & Freundschaft oder Liebe op. 7:dues cançons per a veu, trompa i piano;
  • Divertissement op. 11 (sobre temes de l'òpera Les Huguenots de Giacomo Meyerbeer) per a trompa i piano;
  • Morceau de Salon, op.12 (sobre temes de l'òpera I puritani de Vincenzo Bellini) per a trompa i piano;
  • Divertissement op. 13 (sobre temes de Franz Schubert) per a trompa i piano;
  • 12 estudis per a trompa amb acompanyament del piano;
  • Concertino per a trompa i orquestra.

Referències[modifica]

  • laut Sterberegister der Stadt Radebeul (Serkowitz Nr. 35/1881); schriftliche Auskunft des Stadtarchivs Radebeul an Benutzer:Jbergner vom 11. Mai 2011.
  • Moritz Fürstenau: Familienartikel Eduard Constantin Lewy und Joseph Rudolf Lewy. In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 18, Duncker & Humblot, Leipzig 1883, S. 513 f.
  • Volker Helas (Bearb.): Stadt Radebeul. Hrsg.: Landesamt für Denkmalpflege Sachsen, Große Kreisstadt Radebeul (= Denkmaltopographie Bundesrepublik Deutschland. Denkmale in Sachsen). SAX-Verlag, Beucha 2007, ISBN 978-3-86729-004-3, S. 148 f.