Josep Gurguí i Pujol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep Gurguí i Pujol
Biografia
Naixement1872 Modifica el valor a Wikidata
Mort2 abril 1960 Modifica el valor a Wikidata (87/88 anys)
Activitat
Ocupacióempresari Modifica el valor a Wikidata

Josep Gurguí i Pujol (1872 - 2 d'abril del 1960) va ser un importador, exhibidor i distribuïdor català. Treballà com a cap de les oficines del seu padrí Vicent Bosch, com a fabricant de l'Anís del Mono a Badalona. Marxà a París per conèixer el cinematògraf dels germans Lumière i captivat pel nou invent llogà el teatre Zorrilla de la seva ciutat, on projectà L'honor del pare (Pathé Frères) i altres títols de la Gaumont i de Méliès. Arrendà locals a Sants, Mataró, Manresa i Sallent.

El 1900 s'introduí en la distribució i obrí unes oficines per mitjà de les quals importà de tot Europa. Obrí sucursals a Marsella, Madrid i a Bilbao, i disposà d'agents a tot l'estat i a París.

A poc a poc anà deixant aquesta tasca per dedicar-se a l'exhibició amb sales a Reus, Vic, Tarragona, València, Barcelona i Marsella.

Per altra banda, afavorí la difusió de produccions catalanes com Magda (1913, Albert Marro i Ricard de Baños) i Don Juan Tenorio (1921, Ricard de Baños)[1]

Fons[modifica]

El fons va ser cedit a la Filmoteca de Catalunya pel seu besnet, Josep Maria Capella, el 12 de març de 2010.

Es tracta d'un fons documental que recull la trajectòria professional de Josep M. Gurguí com a distribuïdor de cinema. Cal destacar una carta del Sindicato de Espectáculos de Mataró proposant l'entrega voluntària del Cine Clavé per ús de la Revolució.[2]

Referències[modifica]

  1. Romaguera, Joaquim. Diccionari del cinema a Catalunya, 2005. 
  2. «NODAC Josep Gurguí i Pujol al repositori de la Filmoteca de Catalunya.».