Vés al contingut

Juan de Hospital

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuan de Hospital
Biografia
Naixement11 febrer 1725 Modifica el valor a Wikidata
Banyoles (Pla de l'Estany) Modifica el valor a Wikidata
Mort23 novembre 1800 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Ravenna (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióCompanyia de Jesús, científic Modifica el valor a Wikidata

Juan de Hospital Hort (Banyoles, 11 de febrer de 1725 - Ravenna, 23 de novembre 1800) va ser un missioner jesuïta, científic, catedràtic i escriptor, conegut per haver estat l'introductor de la ciència moderna a Amèrica del Sud.

Va néixer en una família acomodada de Banyoles, com demostra que el seu pare, Martirià Hospital, fos enterrat a l'església del monestir benedictí de Sant Esteve. La seva mare fou Maria Anna Hort i ell fou el menor de deu germans. Va marxar a Sant Martí Sacosta de Girona amb 15 anys a estudiar humanitats clàssiques i filosofia, on tindria com a professor el teòleg i escriptor Antoni Codorniu. El 1743 va passar a ser novici a Tarragona fins que decidí fer-se missioner el 1745, després de la mort de la seva mare. L'anada a l'Equador va ser una aventura, ja que va haver d'esperar quatre anys al Puerto de Santa María i el viatge va estar marcat pels pirates, les tempestes i les malalties.[1][2]

A Quito va ser catedràtic de filosofia. Va donar un curs de filosofia el curs 1760-1761 que tingué un gran pes en la introducció de la ciència moderna a Amèrica del Sud. Resultat d'aquest curs va ser la tesi que va dirigir i que es va presentar a la Universitat de San Gregorio de Quito (Equador) el desembre del 1761, una tesi que portava per nom Coelorum extasi i on es feia una defensa inèdita a Amèrica de la teoria de Copèrnic, segons la qual la Terra dona voltes al sol. Quan els jesuïtes foren expulsats de Quito, hagué de tornar a Europa, on visqué a Espanya, Còrsega, Genovesat i finalment Ravenna.[3][4]

El 2017 els historiadors Joan Anton Abellan Manonellas i Byron Núñez-Freile van fer un llibre per explicar la seva vida. què, junt amb la tasca docent d'Hospital, es narra la seva vida.

Referències[modifica]

  1. Estéban, Ramon «El jesuïta banyolí desconegut». El Punt Avui, 12-11-2017 [Consulta: 14 novembre 2017].
  2. Abellán, Juan Antón «El inicio de la ciencia moderna en la Real Audiencia de Quito 14 de diciembre de 1761». Spondylus, 30, -, pàg. 17-37. Arxivat de l'original el 28 de juny 2017 [Consulta: 14 novembre 2017].
  3. Juan Valdano Morejón. Ecuador--cultura y generaciones: ensayo. Planeta, 1985. 
  4. Cuenca (Ecuador) Universidad del Azuay; Cuenca, Ecuador (City). Universidad del Azuay Anales de la Universidad de Cuenca, 1977.