Juli Bassià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuli Bassià
Biografia
Mortsegle III Modifica el valor a Wikidata
Summe sacerdot d'Elagabal
dècada del 170 – dècada del 210 – Elagàbal → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAlt Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Família
Cònjugevalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
FillsJúlia Domna, Júlia Mesa Modifica el valor a Wikidata
PareJulius (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Juli Bassià (llatí: Julius Bassianus) (segle ii - 217 dC) va ser un gran sacerdot àrab[1] del déu Elagàbal al Temple del Sol d'Èmesa, Síria, on adoraven aquesta deïtat solar en la forma d'una pedra negra. Bassià era membre de la família reial d'Èmesa,[2] de manera que era part de l'aristocràcia local àrab en aquest regne client dels romans. Era fill de cert Juli, germà de Juli Agripa,[2] qui va servir a l'exèrcit com a primipilar (una casta de centurió),[3] i potser que fos també descendent de Gai Juli Alexió, fill de Sohem d'Èmesa. Bassià és ascendent matern de la nissaga d'emperadors dels Severs, i els seus descendents reben el nom de bassiànides.

No hi ha notícies del moment en què esdevengué summe sacerdot; la primera data que es coneix del seu càrrec és el 187. Tengué dues filles: Júlia Mesa, la gran, i Júlia Domna, la petita. Bassià és un cas de gran succés en l'afany d'ascens social per la via del matrimoni dels fills. Així, en qualque moment de la dècada del 180, aparegué la profecia (segurament escampada per la família) que la seva filla Domna es casaria amb un rei. Un any abans havia mort l'esposa del llavors governador de la Gàl·lia Lugdunesa Septimi Sever, i aquest rumor arribà a les seves orelles, de manera que decidí viatjar a Síria per casar-s'hi.[4] Sis anys més tard, Sever esdevengué emperador de Roma. Els seus fills, Luci Septimi Bassià (Caracal·la) i Publi Septimi Geta, succeïren el seu pare com a emperadors, i encara els següents, Heliogàbal i Alexandre Sever, eren néts de Júlia Mesa, germana de Júlia Domna.[5]

Els seus descedents foren:

Referències[modifica]

  1. Shahid, Irfan. Rome and The Arabs: A Prolegomenon to the Study of Byzantium and the Arabs. Washington, D.C.: Dumbarton Oaks Research Library and Collection, 1984. ISBN 0-88402-115-7. 
  2. 2,0 2,1 Birley, A. R.. Septimius Severus: The African Emperor. Routledge, 2002, p. 217, 223-4. 
  3. Levick, B. Julia Domna: Syrian Empress. Routledge, 2007, p. 18. 
  4. Història Augusta, «Septimi Sever», 3.9.
  5. Benario, Herbert W. «Severan Julias». De Imperatoribus Romanis. Richard D. Weigel, 2001. [Consulta: 17 abril 2022].