Kirtimukha

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un kirtimukha sobre l'entrada d'un temple hinduista a Katmandú, Nepal

Dins la mitologia hinduista, Kirtimukha és el nom d'un feroç dimoni amb banyes, amb la boca oberta i grans ullals. És conegut perquè se n'utilitza el rostre sovint com a motiu decoratiu en l'arquitectura dels temples de l'Índia i del sud-est asiàtic. En molts temples hindús, la cara monstruosa d'ulls botits es troba sobre la llinda de la porta dins del santuari. Se sol col·locar damunt les obertures, com portes, finestres i arcs.[1]

  • kīrtimukha, en el sistema IAST (alfabet internacional per a la transliteració del sànscrit).[2]
  • कीर्तिमुख, en escriptura devanagari del sànscrit.
  • Pronunciació: /kirtimúka/.
  • Etimologia: ‘rostre gloriós'; kiirtí: 'fama, glòria', i mukha: ‘boca, rostre, bec, boca de gerra’.

Nom contradictori[modifica]

El rostre horrorós contradiu el nom, però -segons l'escriptor nord-americà Stephen Wilk- potser equival a les Eumènides (‘les gracioses' o plenes de gràcia), que era l'eufemisme per nomenar les horrendes Fúries (‘perseguidores'). Igualment, a l'Índia, el déu rigvèdic Rudrà (‘udolador, rugidor’) fou anomenat amb l'eufemisme Xiva (‘proveïdor’), que és el déu de la destrucció universal.[3][4]

Notes[modifica]

  1. Yalli and Mukha, 25 de febrer de 2007.
  2. Vegeu l'entrada Kīrtí, dos rengles abans del final de la primera columna de la pàg. 285 Arxivat 2020-09-24 a Wayback Machine., i mukha, que és al rengle 13 de la tercera columna de la pàg. 819 Arxivat 2019-10-21 a Wayback Machine. en el Sanskrit-English Dictionary del sanscritòleg britànic Monier Monier-Williams (1819-1899). El terme kīrtimukha no és en aquest diccionari.
  3. Stephen R. Wilk: Medusa: Solving the Mystery of the Gorgon.[Enllaç no actiu] [2008]. Nova York: Oxford University Press, 2008.
  4. Vegeu l'esment que Monier Williams fa de les Fúries, 15 rengles després de l'entrada śivá, a meitat de la primera columna de la pàg. 1074 Arxivat 2019-10-21 a Wayback Machine. en el Sanskrit-English Dictionary.