La Alianza Protectora de los Pueblos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesLa Alianza Protectora de los Pueblos
Fitxa
Llenguacastellà
Data d'inici15 abril 1884
Data de finalització8 juny 1884
Dades i xifres
Periodicitatcada cinc dies
Temaeconomia i comerç
Números publicats10
Lloc de la narracióIgualada

La Alianza Protectora de los Pueblos era una publicació editada a Igualada l'any 1884, que pretenia sortir “los días 5, 10, 15, 20, 25 y 30 de cada mes”, segons consta en l'encapçalament.[1]

Descripció[modifica]

Portava el subtítol “Periódico proteccionista de las ligas de contribuyentes de Rubí, Esparraguera, Piera, Bruch y Capellades, Igualada, Cervera, Rivera de Sió y Solsona, Agramunt, Pons, Oliana y Orgañá, Seo de Urgel y Valles de Andorra”. La redacció i l'administració eren al carrer de Bona Nova, núm. 3, d'Igualada i s'imprimia a “El Porvenir”, al carrer de Tallers de Barcelona. En van sortir 10 números. El primer es va publicar el 15 d'abril de 1884 i el darrer portava la data de 8 de juny del mateix any.[2] El seu format era de 44 x 32 cm i tenia quatre pàgines a tres columnes.

Continguts[modifica]

Era un periòdic que donava informació sobre temes comercials i econòmics. “Tracta temes com la crisi econòmica, el valor de l'or, els arbitris de consum, els transports, etc. A part dels articles cal destacar les notícies i comentaris curts sobre comerç i banca”.[3]

El director i fundador va ser Tomàs Martí i Vidal. Signaven també Martí i Tomàs (probablement el mateix director) i una persona amb el pseudònim Diab blo.

Referències[modifica]

  1. La Alianza Protectora de los Pueblos, 1, 15-04-1884.
  2. Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada. Exposición retrospectiva de la prensa igualadina. Igualada: CECI, 1948, p. 83. 
  3. Miret Solé, M. Teresa. La premsa a Igualada (1808?-1982). Barcelona: Generalitat de Catalunya, 1983, p. vol. 1, p. 98. 

Localització[modifica]

Enllaços externs[modifica]