Vés al contingut

La seconda ombra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaLa seconda ombra
Fitxa
DireccióSilvano Agosti Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióSilvano Agosti Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióSilvano Agosti Modifica el valor a Wikidata
GuióSilvano Agosti Modifica el valor a Wikidata
MúsicaNicola Piovani Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeSilvano Agosti Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenItàlia Modifica el valor a Wikidata
Estrena2000 Modifica el valor a Wikidata
Durada95 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalitalià Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióItàlia Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0266948 Letterboxd: la-seconda-ombra Allmovie: v503430 TMDB.org: 432459 Modifica el valor a Wikidata
« Quan metges i infermeres em van torturar amb l'excusa de tractar-me, em vaig refugiar a la meva
segona ombra, i ja no sentia res
»

La seconda ombra és una pel·lícula italiana de l'2000 dirigida per Silvano Agosti. Tracta els fets vinculats a Franco Basaglia, director de l’asil mental de Gorizia i promotor de la llei que porta el seu nom que va revolucionar el concepte mental del pacient.

Argument[modifica]

Sota la disfressa d'un repartidor, el nou director de l'hospital psiquiàtric de Gorizia s'adona de les condicions en què viuen els pacients de l'hospital psiquiàtric.

Entre electroxoc, lobotomia, camises de força, pallisses i reclusió, els malalts mentals viuen en una situació horrorosa. Esdevingut director, aconsegueix canviar el rol operatiu dels metges i infermeres i millorar les condicions de vida dels pacients. S'aprofitarà el gran jardí de l'hospital abans tancat als pacients per a passejades i dinars a l'aire lliure. Vindrà a proposar l'enderrocament del mur que separa els malalts de la resta de la societat i així passarà.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

La major part del repartiment està format per persones que realment treballaven o vivien als hospitals psiquiàtrics de Gorizia i Trieste.[1][2]

El títol de la pel·lícula hauria d'haver estat "Il muro", «perquè volia explicar aquest moment de conte de fades en què Basaglia va dir als seus 1200 presos que enderroquem el mur perquè la gent vegi què és l'hospital mental, i jo vaig construir aquest conte de fades d'aquests personatges extraordinaris que decideixen enderrocar la barrera física que els separa del món que els envolta, amb l'esperança en va que caiguin també totes les altres barreres... Vaig titular la pel·lícula la segona ombra perquè el personatge em va impactar profundament, mireu aquesta síntesi perfecta de 250 anys de realitat de l'hospital mental: "Quan metges i infermeres em torturaven amb l'excusa de tractar-me, em refugiava a la meva segona ombra, i ja no sentia res". I quina és la segona ombra potser? És el destí que cada persona no ha viscut i no està vivint. Seria extraordinàriament estimat per a mi si la gent es preguntés almenys un cop al mes o a la setmana, "però estic vivint el destí que havia predit i que volia. viure?". M'agradaria molt que la majoria de la gent respongués que sí, fins ara crec que les coses estan organitzades de tal manera que és del tot impossible respondre que sí"[3].

Notes[modifica]

  1. Provvedini С.. «Un film su Basaglia fa discutere gli psichiatri» (en italià). Il Corriere della Sera, 17-05-2000. [Consulta: 25 novembre 2010].
  2. Tornabuoni L.. «La seconda ombra» (en italià). La Stampa, 04-06-2000. [Consulta: 25 novembre 2010].
  3. Intervento di Silvano Agosti Arxivat 30 June 2007[Date mismatch] a Wayback Machine. al Seminario Nazionale "Salute mentale e stigma sociale" del 5 maggio 2005, organizzato dal Ministero della Salute

Enllaços externs[modifica]