Vés al contingut

La sombra del ciprés es alargada (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaLa sombra del ciprés es alargada
Fitxa
DireccióLuis Alcoriza de la Vega Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
Director artísticGumersindo Andrés
GuióLuis Alcoriza
Miguel Delibes (història)
MúsicaGregorio García Segura
FotografiaHans Burmann
MuntatgeJosé Antonio Rojo
VestuariEnrique Villavicencio
Dades i xifres
País d'origenMèxic Modifica el valor a Wikidata
Estrena1990 Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0100657 Filmaffinity: 199095 Letterboxd: la-sombra-del-cipres-es-alargada TMDB.org: 112943 Modifica el valor a Wikidata

La sombra del ciprés es alargada és una pel·lícula hispano-mexicana dirigida per Luis Alcoriza (1989-1990). Basada en la novel·la homònima de Miguel Delibes, inicialment portava per títol Los Cuatro Postes.[1]

Les localitzacions a Espanya foren gravades a Àvila, Talamanca de Jarama[2] o Vigo. No obstant això, primer es van gravar les localitzacions de Mèxic.

Argument[modifica]

La pel·lícula s'inicia amb l'arribada del tren a l'estació d'Àvila. És 1929 i un nen de nou anys orfe, de nom Pedro, acompanyat pel seu oncle i tutor, entra a viure com a pensionat en l'austera casa avilesa de Don Mateo un mestre autodidacta que a partir d'aquest moment serà l'encarregat de la seva educació. A la casa estan també Donya Gregoria i Martina, esposa i filla del mestre, i també el seu gos Bony. Més tard fa aparició Alfredo, orfe de pare, rebel i aventurer, que adora el mar, i que serà company d'habitació i estudis de Pedro. Desafortunadament Alfredo, malalt de tisi, mor. La vida senzilla, les relacions amb els seus companys i l'especial relació entre la vida i la mort inculcada per Don Mateo influeixen definitivament en la vida de Pedro.

En una segona part i passats els anys Pedro -que és capità de vaixell mercant- coneixerà a una jove antropòloga (Dany Prius) a Veracruz, filla d'un republicà espanyol exiliat, que li fa replantejar-se tota la seva vida i els seus ideals. Però un fatal accident de trànsit al port farà que tot torni als orígens.

Repartiment[modifica]

Premis[modifica]

Medalles del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics de 1991[3]
Categoria Persona Resultat
Millor muntatge José Antonio Rojo Guanyador
V Premis Goya[4]
Categoria Persona Resultat
Millor guió adaptat Luis Alcoriza Nominat

Referències[modifica]