La tempestad

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'arts escèniquesLa tempestad
Tipusobra de teatre Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrenaabril 1986 Modifica el valor a Wikidata
TeatreSocietat Recreativa El Retiro Modifica el valor a Wikidata

La tempestad és una de les obres de teatre de la companyia La Cubana. Es va estrenar l'abril de 1986 a la Societat Recreativa El Retiro de Sitges dins el Festival Internacional de Teatre. Amb 94 representacions va arribar a més de 85.000 espectadors entre 1986 i 1987. Es basa en l'obra homònima de William Shakespeare, però és una interpretació molt lliure que incorpora els elements identificadors dels espectacles de la companyia: connectant la ficció de l'escenari amb una nova ficció a la platea, fins i tot a l'exterior sempre amb la interacció del públic.[1][2][3][4]

Els autors de l'obra són William Shakespeare, Jordi Millán, Vicky Plana i Josep Maria Perea,[5] i la direcció va córrer a càrrec de Jordi Millán. Els intèrprets van ser Carme Montornés, Jordi Milán, Mercè Comes, Vicky Plana, Mont Plans, Artur Puighibet, Cristina López, Montse Curtiada, Carmeta Milà, Genís Hernández i Josep Antón Celdrán.[6]

Descripció[7][modifica]

Caliban, Pròsper i Miranda (La tempesta de Shakespeare), segons John Hamilton Mortimer.

Pròsper i la seva filla Miranda, des de l'illa en què es troben desterrats, contemplen la tempesta que fa naufragar el vaixell on viatgen Antoni germà de Pròsper i usurpador del títol de Duc de Milà, Alonso rei de Nàpols, Ferran fill del rei i Sebastià germà del rei, amb els seus criats. Pròsper és un poderós mag que per venjança ha provocat la tempesta i explica a la seva filla el seu origen noble i la traïció del seu germà. La tempesta es fa més intensa.

Mentrestant a la platea, els espectadors van entrant, a les fosques, amb el so de trons i llampecs, i busquen els seus seients. Alguns actors que seuen entre el públic fan soroll i molesten, els acomodadors intenten mantenir l'ordre.

A l'escenari Pròsper i la seva filla Miranda reben a Ariel, un esperit que només veu Pròsper, i gesticulen i declamen el seu text, mentre veuen entrar a la sala de butaques una nova espectadora que arriba del carrer ben xopa. Es treu la roba mullada i l'escorre enmig del passadís. Marxa el llum i queden a les fosques.

William Shakespeare

Torna el llum i es reprèn a funció. A fora la pluja s'intensifica encara més. Els actors continuen el seu text fins que la llum marxa definitivament i se suspèn l'espectacle.[8]

Els espectadors, els actors i els empleats de la sala han quedat tancats al teatre, perquè la gran tempesta evocada per Pròsper amenaça Sitges i tot Catalunya. Es preparen per passar el temps que calgui fins que els puguin venir a rescatar.

Reparteixen impermeables de colors, despleguen matalassos per poder estirar-se i dormir, circulen paperetes per confessions exprés, reparteixen gots de plàstics i pastilles que faran que el pipí es pugui reciclar en aigua potable, televisions on seguir les notícies de l'exterior, i organitzen tómboles, festivals i processons als sants i santes.

Finalment, quan arriben les forces de protecció civil, organitzen l'evacuació i tots poden retornar a casa.[9]

Referències[modifica]

  1. «La Cubana - Biblioteca Virtual». [Consulta: 24 novembre 2022].
  2. TV3. «Sense ficció - Més enllà de La Cubana». [Consulta: 24 novembre 2022].
  3. «LA CUBANA, 40 ANYS [Reportatge (2020)]». [Consulta: 24 novembre 2022].
  4. «THE GUARDIAN,».
  5. «Base de dades d'espectacles Institut del Teatre». [Consulta: 24 novembre 2022].
  6. «Archivo digital histórico de espectáculos del Teatro Romea». [Consulta: 24 novembre 2022].
  7. «La Tempesta de William Shakespeare». [Consulta: 24 novembre 2022].
  8. «EGIN, Carlos Gil 13/08/86».
  9. «EL PAIS, Joan de Sagarra, 21/04/86». [Consulta: 25 novembre 2022].

Enllaços externs[modifica]