Vés al contingut

Lactat de calci

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicLactat de calci
Substància químicagrup d'estereoisòmers Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular218,01 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₆H₁₀CaO₆ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
CC(C(=O)[O-])O.CC(C(=O)[O-])O.[Ca+2] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Altres
amargor Modifica el valor a Wikidata

El lactat de calci (apareix en la literatura abreujat com a CLC) és una sal càlcica de l'àcid làctic. En la indústria alimentària s'utilitza com a conservant natural i es mostra amb el codi E327. S'ha trobat de manera natural en alguns aliments com certs formatges curats.

Propietats[modifica]

El lactat de calci és una sal de l'àcid làctic que es neutralitza amb el carbonat de calci. L'àcid làctic sol produir-se en els processos de fermentació de certes fruites. Sol presentar-se en forma de pols blanca soluble en aigua, encara que també amb l'etanol. Posseeix una fórmula (C₃H₅O₃)2Ca •n H₂O (n = 0-5) que pot arribar a presentar-se en una estructura pentahidratada. Sol conviure en mescles racémiques amb els seus estereoisòmers.

Usos[modifica]

Es fa servir fonamentalment en la indústria alimentària, en el processament de certs aliments amb l'objecte d'estabilitzar l'estructura interna de la textura de certes fruites, hortalisses i en particular de les patates. En els talls de certes fruites com el meló proporciona una major vida i textura, millorant les prestacions que aporta el clorur de calci.[1] També posseeix una certa activitat antioxidant. Es troba de vegades de manera natural en certs formatges curats.[2] En alguns casos es pot fer servir com a suplement dietètic del calci per la seva absorció intestinal.[3] Arribant a ser un tractament en casos diagnosticats de Hipocalcemia. En algunes ocasions s'inclou en alguns aliments sense sucre amb l'objecte de prevenir la caiguda de les dents. En els xiclets s'afegeix, juntament amb l'edulcorant artificial denominat xilitol amb l'objecte de remineralizar les dents.[4]

Referències[modifica]

  1. Luna-Guzman, Irene; Diane M. Barrett «Comparison of calcium chloride and calcium lactate effectiveness in maintaining shelf stability and quality of fresh-cut cantaloupes». Postharvest Biology and Technology, 19, 2000, pàg. 16–72. DOI: 10.1016/S0925-5214(00)00079-X.
  2. Yiu H. Hui, Stephanie Clark, (2007), Handbook of Food Products Manufacturing: Principles, Bakery, Beverages
  3. Mudassir Sibtain Sheikh, M.D., Carol A. Santa Ana, B.S., Michael J. Nicar, Ph.D., Lawrence R. Schiller, M.D., and John S. Fordtran, M.D., Gastrointestinal Absorption of Calcium from Milk and Calcium Salts, N Engl J Med 1987; 317:532-536August 27, 1987
  4. Sudaa, R.; T. Suzukia; R. Takiguchib; K. Egawab; T. Sanob «The Effect of Adding Calcium Lactate to Xylitol Chewing Gum on remineralization of Enamel Lesions». Caries Research, 40, 1, 2006, pàg. 43–46. DOI: 10.1159/000088905. PMID: 16352880.