Lengue

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaLengue
Molengue
Tipusllengua i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants1.000 (2011)[1]
Autòcton deProvíncia Litoral Modifica el valor a Wikidata
EstatGuinea Equatorial Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua humana
llengües nigerocongoleses Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3bxc Modifica el valor a Wikidata
Glottologmole1238 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuebxc Modifica el valor a Wikidata
IETFbxc Modifica el valor a Wikidata

La llengua lengue, també anomenada molengue, molendji o balengue és una llengua parlada pels balengues, al sud de Guinea Equatorial.

És una llengua minoritària (entorn d'1.000 parlants, segons Joshua Project), probablement en vies d'extinció, en part per la pressió exercida per la llengua de la tribu fang, majoritària en la població del país i representada en el poder en la persona del President del Govern, Teodoro Obiang. Està classificada, almenys parcialment, en la família de les llengües bantus. Segons Ethnologue, estaria inclosa en el subgrup B del bantu nord-occidental. Echegaray la inclou específicament en el grup sheke, emparentant-la amb l'itemu i amb el nviko.

És usada a la franja costanera que va entre Punta Nguba i el riu Benito, fins a la frontera amb Gabon. El seu ús, tanmateix, és únicament oral. Fins avui, no es coneix cap text escrit o diccionari de la llengua lengue.

Referències[modifica]

  1. Lengue referència a Ethnologue (16th ed., 2009)

Bibliografia[modifica]

  • Carlos Gonzalez Echegaray. Estudios Guineos: Vol. II. Madrid:Consejo Superior de Investigaciones Cientificas 1959.
  • Igor Cusack. "Hispanic and Bantu Inheritance, Trauma, Dispersal and Return: Some Contributions to a Sense of National Identity in Equatorial Guinea". Nations and Nationalism, Volume 5 Issue 2 Page 207 - April 1999.
  • Quilis, Antonio y Celia Casado-Fresnillo. 1995. La lengua española en Guinea Ecuatorial. Madrid: Universidad Nacional de Educación a Distancia.

Enllaços externs[modifica]