Leningradita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralLeningradita
Fórmula químicaPbCu₃(VO₄)₂Cl
EpònimSant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusSegon con d'escòria, Avanç nord, Gran erupció fissural, volcà Tolbàtxik, óblast de Kamtxatka, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.BH.65
Nickel-Strunz 9a ed.8.BH.65 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/B.28 Modifica el valor a Wikidata
Dana41.5.17.1
Heys22.2.16
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 9,005(7) Å; b = 11,046(9) Å; c = 9,349(7) Å;
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Grup espacialgrup espacial 72 Modifica el valor a Wikidata
Duresa4,5
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Dispersió òpticaforta
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1988-014
Any d'aprovació1988
SímbolLng Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La leningradita és un mineral de la classe dels fosfats. Rep el nom per la ciutat de Sant Petersburg (anteriorment Leningrad), on es va investigar per primera vegada sobre aquest material.

Característiques[modifica]

La leningradita és un vanadat de fórmula química PbCu₃(VO₄)₂Cl. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1988. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 4,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la leningradita pertany a «08.BH: Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana i gran, (OH, etc.):RO₄ = 1:1» juntament amb els següents minerals: thadeuïta, durangita, isokita, lacroixita, maxwellita, panasqueiraïta, tilasita, drugmanita, bjarebyita, cirrolita, kulanita, penikisita, perloffita, johntomaïta, bertossaïta, palermoïta, carminita, sewardita, adelita, arsendescloizita, austinita, cobaltaustinita, conicalcita, duftita, gabrielsonita, niquelaustinita, tangeïta, gottlobita, hermannroseïta, čechita, descloizita, mottramita, pirobelonita, bayldonita, vesignieïta, paganoïta, jagowerita, carlgieseckeïta-(Nd) i attakolita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al segon con d'escòria de l'avanç nord de la Gran erupció fissural del volcà Tolbàtxik, un volcà situat a l'óblast de Kamtxatka (Rússia). Aquest indret és l'únic en tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Leningradite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 19 maig 2019].