Leptospermum petersonii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuLeptospermum petersonii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN192227122 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMyrtales
FamíliaMyrtaceae
TribuLeptospermeae
GènereLeptospermum
EspècieLeptospermum petersonii Modifica el valor a Wikidata
Bailey

Leptospermum petersonii (o Leptsopermum citratum), arbre del te d'aroma de llimona (lemon-scented teatree) és un arbust gran o arbre petit de 5 m i n'és conreat com una planta ornamental i per a oli essencial. Creix forma natural a prop de boscos esclerofil·les o en boscos plujosos, o en escarpaments rocosos o sorrenques, a la costa est d'Austràlia. Té les fulles simples, de 20-40 mm de llarg, amb un distintiu olor de llimona. Les flors són blanques, seguides de càpsules llenyoses.

Usos[modifica]

Les fulles són destil·lades comercialment pel seu oli essencial el qual conté citronelal, citral, i pinè. Es conrea en plantacions a Kenya, Zaire, Sud-àfrica, Guatemala i Austràlia.

La fulla de l'arbre del te d'aroma de llimona s'usa com a ingredient de condiment en mescles que es venen en botigues de te juntament amb el te negre comú, Camelia sinensis.

Cultiu[modifica]

flors

L'arbre de te aroma de llimona és ben conegut com a planta de jardí, popular per la seva popular fragància i atractiu. És de ràpid creixement i pot ser mantingut a l'alçada d'un arbust mitjançant la poda. L'habilitat per ser podat regularment també ho fa convenient per a tanques, cortines de vent i per ser collit per a olis essencials.[1]

Leptospermum liversidgei també és anomenat "arbre de te aroma de llimona" a causa de la presència d'olis essencials amb característiques de la llimona.

Referències[modifica]

  1. Cribb, A.B. & J.W., Useful Wild Plants in Australia, Collins 1982, p29 ISBN 0002164418
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Leptospermum petersonii