Llengües coconuques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaLlengües coconuques
Tipusfamília lingüística Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants nadius20.000 Modifica el valor a Wikidata (2018 Modifica el valor a Wikidata)
Autòcton deValle del Cauca Modifica el valor a Wikidata
EstatColòmbia Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua humana
llengua indígena
llengües ameríndies
llengües barbacoanes Modifica el valor a Wikidata
Codis
Glottologcoco1262 Modifica el valor a Wikidata
Linguist Listcoco Modifica el valor a Wikidata

Les llengües coconuques, namtrik o guambianes són un conjunt de llengües indígenes del sud de Colòmbia que engloben al guambià, el totoró en perill d'extinció i l'extint coconuco, que formen un subgrup de la branca septentrional de la família lingüística barbacoana.

L'extinta llengua pasto podria haver estat també una barbacoana molt relacionada amb l'Awá Pit, però a causa de l'escassetat de documentació no pot assegurar-se amb certesa la proximitat. El parentiu de les llengües coconuques va ser correctament identificat per primera vegada per Brinton (1891), encara que posteriorment es va considerar erròniament que estava emparentat amb les llengües paez i es va considerar que juntament amb aquestes formava una família. Aquest error es va deure al fet que una llista de vocabulari d'origen desconegut que suposadament contenia paraules del "moguex" o guambià, incloïa erròniament una mescla de paraules guambianes i paez.[1]

Referències[modifica]

  1. Curnow, 1998.

Bibliografia[modifica]

  • Alain Fabre, 2005, Diccionario etnolingüístico y guía bibliográfica de los pueblos indígenas sudamericanos: Guambiano[1]
  • Branks, Judith; Sánchez, Juan Bautista. (1978). The drama of life: A study of life cycle customs among the Guambiano, Colombia, South America (pp xii, 107). Summer Institute of Linguistics Museum of Anthropology Publication (No. 4). Dallas: Summer Institute of Linguistics Museum of Anthropology.
  • Ortíz, Sergio Elías (1965) "Lenguas y dialectos indígenas de Colombia"; Historia extensa de Colombia, volumen 1, tomo 3, páginas 36, 65-67. Bogotá: Ediciones Lerner.
  • Otero, Jesús M. (1938-1939) Los dialectos indígenas del Departamento del Cauca, volumen II, páginas 321-330. Pasto