Llengües malibú

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaLlengües malibú
Tipusllengua Modifica el valor a Wikidata
Ús
Autòcton deDepartament del Magdalena Modifica el valor a Wikidata
EstatColòmbia Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua
llengua no classificada Modifica el valor a Wikidata
Codis
Glottologmali1242 Modifica el valor a Wikidata

Les llengües malibú són un conjunt de llengües i dialectes molt pobrament documentades parlades al llarg del riu Magdalena en Colòmbia. Únicament es conserva algun testimoniatge per a dos d'aquestes llengües, el malibú i el mocana, per la qual cosa s'ignora tant el nombre total de llengües com el grau d'intel·ligibilitat mútua entre diferents dialectes.

Classificació[modifica]

Alguns autors relacionen les llengües malibú amb el chimila.[1] No obstant això, el chimila es classifica actualment com una llengua txibtxa.[2] Tanmateix, Adelaar y Muysken (2004) assenyalen que el parentiu entre el chimila i les llengües malibú no té un suport documental sòlid, ni tampoc el possible parentiu entre el malibú i el txibtxa[3] i per aquesta raó deixen a les llengües malibú com a llengües no classificades.

Tampoc se sap si totes les llengües denominades malibú formaven una família filogenèticament vàlida, ja que diverses de les llengües no estan documentades.

Llengües de la família[modifica]

Rivet inicialment va considerar raonable l'existència d'almenys tres llengües malibú:[4]

A aquesta llista, Loukotka afegeix seix varietats més que considera com a llengües diferents (i exlcuye al Chimila):[1]

Vocabulari[modifica]

Rivet proporciona una breu llista de paraules del malibú i el mocana, encara que no distingeix quines formes pertany a cadascuna de les dues llengües.[4] Una mostra d'aquest vocabulari és la següent:

tahana - 'manzanilla'
malibú - 'cap, cacic'
man - 'barca petita'
ytaylaco/yteylaco/yntelas/ytaylas - 'dimoni, deïtat'
kalimboor - 'posició, lloc, ubicació'
entaha/enbutac - 'iuca'

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Loukotka, Čestmír. Classification of South American Indian Languages. Los Angeles: UCLA Latin American Center, p. 244–5. 
  2. Ethnologue: Languages of the World. 15th. SIL International, 2005. 
  3. Adelaar, Willem F. H.; Pieter C. Muysken. The Languages of the Andes. Cambridge: Cambridge University Press, 2004, p. 52. 
  4. 4,0 4,1 Rivet, Paul «Les indiens Malibú». Journal de la Société des Américanistes de Paris, 36,  1947, pàg. 139–144. 10.3406/jsa.1947.2360.

Bibliografia[modifica]