Llista d'ecoregions de Madagascar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Tipus de coberta vegetal (esquerra) i topografia (dreta) de Madagascar.

Les ecoregions de Madagascar, com són definides per la World Wildlife Fund, n'inclouen set terrestres, cinc d'aigua dolça i dues ecoregions marines.

Els diversos hàbitats naturals de Madagascar palesen una rica fauna i flora amb alts nivells d'endemisme; no obstant, moltes ecoregions pateixen de pèrdua del seu particular hàbitat.

Generalitats[modifica]

Madagascar pertany al reialme Afrotropical. Juntament amb les veïnes illes de l'Oceà Índic, ha estat classificada pel botànic Armen Takhtajan amb el nom Regió Madagascana, i en fitogeografia és el fitocòrion florístic Subregne Madagascànic en el Regne Paleotropical. Madagascar presenta una topografia, clima i geologia molt contrastades. Una serralada muntanyosa en l'est que assoleix 2876 m d'alçada màxima, captura la major part de pluja transportada pels vents comercials de l'Oceà Índic. Com a conseqüència una faixa oriental està coberta per la majoria de forests humides de l'illa. La precipitació minva cap a l'oest. A la regió on hom detecta ombra pluviomètrica, en el sud-oest té un clima sub-àrid. Les temperatures són més altes en la costa occidental, amb mitjanes anuals majors de 30 °C, mentre els massissos alts tenen clima fred amb mitjanes anuals locals de 5 °C.

Les capes de la litosfera presenten principalment roques ígnies i metamòrfiques, amb quelcom de lava i quarsita en els altiplans central i oriental. La banda occidental té faixes de gresos, calcàries (com ara les formacions de tsingy), i sorra no consolidada.[1]

Ecoregions terrestres[modifica]

Set ecoregions terrestres són definides per World Wildlife Fund en Madagascar. Oscil·len entre la molt humida Forests de les terres baixes orientals fins a la sub-àrida Matollars ericoides de Madagascar en el sud-oest.[2]

Ecoregió Bioma codi WWF Mapa Imatge
Forests de terra baixa de Madagascar Boscos tropicals i subtropicals de frondoses humits; específicament: forest tropical estacional (montsó) AT0117
Forests subhumides de Madagascar Boscos tropicals i subtropicals de frondoses humits AT0118
Forest seca caducifòlia de Madagascar Boscs secs tropicals i subtropicals de fulla ampla AT0202
Matollar Ericoide de Madagascar Praderies i matollars de muntanya AT1011
Matolls espinosos de Madagascar Deserts i matollars xeròfils AT1311
Boscs suculents de Madagascar Deserts i matollars xeròfils AT1312
Manglars de Madagascar Manglars AT1404

Referències[modifica]

  1. Moat, J.; Smith, P.. Atlas of the Vegetation of Madagascar/Atlas de la Végétation de Madagascar (en anglès). Richmond, Surrey: Royal Botanic Gardens, Kew., 2007. 
  2. Burgess, N.; D'Amico Hales, J.; Underwood, E.; et al.. Terrestrial Ecoregions of Africa and Madagascar: A Conservation Assessment (PDF). World Wildlife Fund Ecoregion Assessments (en anglès). 2a edició. Washington D.C.: Island Press, 2004. ISBN 978-1559633642.