Lorenzo Folch de Cardona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLorenzo Folch de Cardona
Biografia
Naixement1673 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort17 desembre 1731 Modifica el valor a Wikidata (57/58 anys)
Conseller del Consell de la Suprema Inquisició
Conseller de Castella
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Salamanca Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Lorenzo Folch de Cardona (Madrid, 1673 - id. 17 de desembre de 1731) va ser un erudit i home d'estat espanyol al servei de Carles II i Felip V, membre del Tribunal de la Suprema Inquisició, del Consell de Castella i de la Reial Acadèmia Espanyola.

Biografia[modifica]

Pertanyent a la noble família dels Folc de Cardona, era fill de Francisco Folc de Cardona, V marquès del Castell de Guadalest i almirall d'Aragó, i d'Andrea Pacheco Barba, II marquesa de Castrofuerte.[1] En 1708 es va casar amb María de la Concepción Pérez de la Puente, filla d'Antonio Pérez de la Puente, del consell d'hisenda, i de Luisa Portocarrero, comtessa de Medellín; van tenir dos fills: Luisa i Francisco Antonio.[2]

Va estudiar lleis i cànons en la universitat de Salamanca, sent designat als 18 anys canonge i ardiaca de l'església d'aquesta ciutat. En 1699 va obtenir beca en el Col·legi Major de San Ildefonso d'Alcalá de Henares,[2] d'on va sortir per ocupar plaça com a alcalde d'hijosdalgo de la Real Chancillería de Valladolid i posteriorment alcalde de Casa i Cort, en les funcions de la qual va intervenir en el procés contra el Duc de Riperdá.[3]

Amb la intermediació de l'inquisidor general Diego Sarmiento Valladares, va ser nomenat fiscal de la Inquisició de Còrdova, per passar després a formar part del consell inquisitorial de Granada.[2] Va ocupar plaça de canonge de l'església de Sevilla per la intermediació del seu parent Jaime de Palafox y Cardona, arquebisbe de Sevilla.

Posteriorment va marxar a Madrid, on el nou inquisidor Joan Tomàs de Rocabertí el va fer del consell de la suprema inquisició. També va formar part del Consell de Guerra i del Consell de Castella. En 1724 va obtenir la butaca F de la Reial Acadèmia Espanyola en substitució del mort Bartolomé de Alcázar,[4] col·laborant en les primeres edicions del Diccionario de autoridades.

Referències[modifica]


Premis i fites
Precedit per:
Bartolomé de Alcázar

Acadèmic de la Reial Acadèmia Espanyola
Cadira F

1724-1731
Succeït per:
Carlos de la Reguera