Machiïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMachiïta
Fórmula químicaAl₂Ti₃O9
EpònimChi Ma Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMeteorit Murchison, Murchison, Ciutat de Greater Shepparton, Victòria, Austràlia
Classificació
Categoriaòxids
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 17,102 Å; b = 5,025 Å; c = 7,058 Å; β = 106,6°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialb2/b
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2016-067
Any d'aprovació2016
SímbolMci Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La machiïta és un mineral de la classe dels òxids. Rep el nom en honor de Chi Ma, director de la Divisió de Ciències Geològiques i Planetàries de la Instal·lació analítica de Caltech (Califòrnia, EUA), sent reconegut com a expert en mineralogia a nanoescala i descobridor de molts nous minerals.

Característiques[modifica]

La machiïta és un òxid de fórmula química Al₂Ti₃O9. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2016. Cristal·litza en el sistema monoclínic. És el primer mineral òxid purament d'alumini i titani.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions de meteorits de l'Institut de geofísica i planetologia de Hawaii, de la Universitat de Hawaii a Manoa, a Honolulu (Hawaii), amb el número de secció: uh80.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al meteorit Murchison, localitzat a la localitat de Murchison, a la ciutat de Greater Shepparton (Victòria, Austràlia). També ha estat descrita a la mina Bolesław, al comtat de Kłodzko, dins el Voivodat de Baixa Silèsia (Polònia). Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Machiite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r desembre 2019].