Mahzarin Banaji

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMahzarin Banaji

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1956 Modifica el valor a Wikidata (67/68 anys)
Secunderabad (Índia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióSt. Ann's High School, Secunderabad (en) Tradueix (–1971)
Universitat de Washington
Universitat Estatal d'Ohio - psicologia social (–1986)
Nizam College - Grau en Arts (–1976)
Universitat Osmania - psicologia (–1982) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPsicologia social Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópsicòloga Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Harvard
Universitat Yale Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralBrian Nosek Modifica el valor a Wikidata
Premis

Mahzarin Banaji (Secunderabad, 1956) FBA (nascuda el 1956) [1] és una psicòloga nord-americana a la Universitat Harvard, coneguda pel seu treball de divulgació del concepte de biaix implícit pel que fa a la raça, el gènere, l'orientació sexual i altres factors.

Educació i carrera[modifica]

Va néixer i va créixer a Secunderabad en una família Parsi, on va anar a l'escola secundària St. Ann. La seva llicenciatura és del Nizam College i el màster en psicologia de la Universitat Osmania a Hyderabad. El 1986, Banaji es va doctorar a la Ohio State University i va ser becari postdoctoral de NIH a la Universitat de Washington. Del 1986 al 2001 va ensenyar a la Universitat Yale, on va ser professora de psicologia Reuben Post Halleck. El 2001 es va traslladar a la Universitat Harvard com a professora d'ètica social Richard Clarke Cabot al departament de psicologia. També va ser la primera professora de Carol K. Pforzheimer a l'Institut d'Estudis Avançats de Radcliffe del 2002 al 2008. El 2005, Banaji va ser elegit membre de la Societat de Psicòlegs Experimentals. Va ser elegida becària de l'Acadèmia Americana d'Arts i Ciències el 2008.[1] El 2009 va ser nomenada Herbert A. Simon Fellow [2] de l'Acadèmia Americana de Ciències Polítiques i Socials. Va ser elegida becària corresponent de l'Acadèmia Britànica el 2015.[3] El 2016, l'Associació per a la Ciència Psicològica va nomenar Banaji com un dels seus becaris William James, un premi atorgat a destacats col·laboradors de la psicologia científica.[4] Va ser elegida membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències el 2018.[5]

Afiliacions actuals[modifica]

Mahzarin Banaji al Centre d'Ètica Edmond J. Safra el 2010

Banaji és membre de l'American Association for the Advancement of Science, de l'American Psychological Association (Divisions 1, 3, 8 i 9) i de l'Association for Psychological Science. Va ser secretària de l'APS, a la Junta d'Afers Científics de l'APA i al Comitè Executiu de la Societat de Psicologia Social Experimental. Banaji va ser president de l'Associació per a la Ciència Psicològica[6] el 2010-2011.

Banaji ha estat editora associat de Psychological Review i del Journal of Experimental Social Psychology i coeditat Assajos en psicologia social per a Psychology Press. Forma part d'un consell assessor de l'Oxford University Press sobre cognició social i neurociències socials. Ha estat o membre del consell editorial de diverses revistes, entre elles Psychological Science, Psychological Review, Perspectives on Psychological Science, Behavioral and Brain Sciences, Social Cognition, Journal of Personality and Social Psychology i Social Cognitive and Affective Neuroscience. La seva investigació ha estat finançada per la National Science Foundation, els Instituts Nacionals de Salut i la Third Millennium Foundation, entre altres organitzacions.

Banaji va ser director d'estudis universitaris a Yale i ha estat tutor principal i president del departament de psicologia de Harvard.

Distincions i guardons[modifica]

Més recentment, va rebre el Golden Goose Award del Congrés dels Estats Units, va ser inclosa com a membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències, va ser nomenada membre distingit de Psi Chi, una Societat d'Honor Internacional en Psicologia, i va rebre el premi a l'impacte científic de la Society of Experimental Social Psicologia, Distinguished Cognitive Scientist Award de la Universitat de Califòrnia, Distinguished Contribucions teòriques i empíriques a la investigació bàsica en psicologia, premi de l'American Psychological Association, el Premi Campbell al Distinguished Scholarly Achievement i l'excel·lència permanent en recerca en psicologia social de la Society of Personality i Psicologia social, Distinguished Alumnus Award, de la Ohio State University, Premi William James Fellow per una vida de contribucions intel·lectuals significatives a la ciència bàsica de la psicologia de l'Associació per a la ciència psicològica, Premi Kurt Lewin per contribucions destacades a la investigació psicològica i Soci Acció de la Society for the Psychological Study of Social Issues, i corresponent becari de l'Acadèmia Britànica per a les Humanitats i les Ciències Socials. Entre els seus altres guardons, ha rebut el premi Lex Hixon a l'excel·lència docent de Yale, el premi James McKeen Cattell Fund, el premi Morton Deutsch per a la justícia social i beques de la Fundació Guggenheim, la Fundació Rockefeller i el Radcliffe Institute for Advanced Study. El 1999, el seu treball amb R. Bhaskar va rebre el premi Gordon Allport per a les relacions entre grups.[7] Les seves contribucions professionals han estat reconegudes per una citació presidencial de l'American Psychological Association el 2007, el premi Diener per contribucions destacades a la psicologia social el 2008,[8] i el premi APA per a contribucions científiques distingides a la psicologia de l'American Psychological Association el 2017.[9] També va rebre el títol de doctor honoris causa per la Universitat Carnegie Mellon el 2017.[10] Banaji va ser premiat al costat d'Anthony Greenwald i Brian Nosek per l'American Association for the Advancement of Science amb un Golden Goose Award 2018 pel seu treball sobre biaix implícit.[11] El 2020 va ser elegida membre de la Societat Filosòfica Americana.[12]

Recerca i teoria[modifica]

Amb Anthony Greenwald i Brian Nosek, manté un lloc web educatiu, Project Implicit, dissenyat per crear consciència sobre el biaix inconscient.

Banaji estudia el pensament i el sentiment humans tal com es desenvolupa en contextos socials. El seu enfocament se centra principalment en sistemes mentals que operen de manera implícita o inconscient. En particular, li interessa la naturalesa inconscient de les avaluacions de si mateix i d'altres humans que reflecteixen sentiments i coneixements (sovint no desitjats) sobre la pertinença a un grup social (per exemple, edat, raça / ètnia, gènere, classe) que fonamenten la nostra identitat. distinció.

A partir d'aquest estudi d'actituds i creences d'adults i nens, pregunta sobre les conseqüències socials del pensament i el sentiment inconscients. El treball de Banaji es basa en mesures, com ara l'anàlisi estadística, amb les quals explora les implicacions del seu treball per a qüestions de responsabilitat individual i justícia social a les societats democràtiques.

Principals publicacions[modifica]

  • American Psychologist. DOI: 10.1037/0003-066X.44.9.1185. Un article fonamental sobre dos mètodes principals d'investigació (experimental i ecològic) i qüestions associades a cadascun.
  • American Psychologist. DOI: 10.1037/0003-066X.46.1.78.. Una resposta a alguns comentaris sobre el seu article i el seu intent d'aclarir alguns dels seus punts.
  • Greenwald, AG i Banaji, MR (1995). Cognició social implícita: actituds, autoestima i estereotips. Revisió psicològica, 102, 4-27.
  • Greenwald, AG, Banaji, MR, Rudman, L., Farnham, S., Nosek, BA i Mellott, D. (2002). Una teoria unificada d'actituds implícites, estereotips, autoestima i autoconcepte. Revisió psicològica, 109, 3-25.
  • Green, AR, Carney, DR, Pallin, DJ, Ngo, LH, Raymond, KL, Iezzoni, L. i Banaji, MR (2007). Biaix implícit entre els metges i la seva predicció de decisions de trombòlisi per a pacients en blanc i negre. Revista de Medicina Interna General, 22, 1231–1238.
  • Greenwald, AG i Banaji, MR (2013). Blindspot: biaixos ocults de bona gent. Delacorte Press,ISBN 978-0553804645

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Book of Members, 1780-2010: Chapter B». American Academy of Arts and Sciences. [Consulta: 9 maig 2011].
  2. «Fellows A-Z». American Academy of Political and Social Science. Arxivat de l'original el 5 desembre 2014. [Consulta: 30 agost 2014].
  3. «British Academy Fellowship reaches 1,000 as 42 new UK Fellows are welcomed», 16-07-2015.
  4. «Awards and Honors - Association for Psychological Science». www.psychologicalscience.org. [Consulta: 12 febrer 2016].
  5. http://www.nasonline.org, National Academy of Sciences -. «1 maig 2018 NAS Election». www.nasonline.org.
  6. «Past Presidents». Association for Psychological Science. [Consulta: 30 agost 2014].
  7. «Gordon Allport Intergroup Relations Prize Winners». The Society for the Psychological Study of Social Issues. Arxivat de l'original el 24 setembre 2015. [Consulta: 30 agost 2014].
  8. «The Carol and Ed Diener Award in Social Psychology». Society for Personality and Social Psychology. [Consulta: 30 agost 2014].
  9. «APA Award for Distinguished Scientific Contributions». APA. [Consulta: 11 desembre 2017].
  10. (en anglès) , 13-04-2017 [Consulta: 21 setembre 2018].
  11. «2018: Implicit Bias, Explicit Science» (en anglès americà). The Golden Goose Award. Arxivat de l'original el 2020-09-30. [Consulta: 13 desembre 2019].
  12. [enllaç sense format] https://www.amphilsoc.org/blog/american-philosophical-society-welcomes-new-members-2020

Bibliografia addicional[modifica]

Aquesta secció inclou respostes a articles que van estimular un debat considerable, com la publicació seminal de 1989 de Banaji & Crowder.

Enllaços externs[modifica]