Mangsong Mangtsen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMangsong Mangtsen
Biografia
Naixementsegle VII Modifica el valor a Wikidata
Imperi Tibetà Modifica el valor a Wikidata
Mort676 Modifica el valor a Wikidata
Emperador
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeKhri ma lod (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsTridu Songtsen Modifica el valor a Wikidata
PareGungsrong Gungtsen (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Mangsong Mangtsen va ser el segon emperador del Tibet. Va pujar al tron el 651, perquè un any abans havia mort el seu avi, Songtsen Gampo quan ell es trobava estudiant a l'Índia. Durant el seu govern, les relacions amb la Xina es van tornar molt cruentes. L'emperador tibetà va tractar d'aliar-se als xinesos casant-se amb la filla de l'emperador Li Shimin, però aquesta sol·licitud no va ser acceptada. Aliat dels tocaris, va sotmetre a l'Àsia central i després es va dirigir a la Xina, prenent Hankeu el 665. Durant el seu regnat, Tibet va esdevenir un poderós imperi. S'estenia des de les fredes planes siberianes fins al golf de Bengala i des del mar Caspi fins a les riberes del Hoang-Ho. Va morir el 676.

Bibliografia[modifica]

  • Bacot, Thomas and Toussaint. (1940–1946). Documents de Touen-houang relatifs a l'histoire de Tibet. J. Bacot, F. W. Thomas, Ch. Touissant. Paris. Libraire orientaliste Paul Geunther.
  • Choephel, Gedun. (1978). The White Annals. Library of Tibetan Works & Archives Dharamsala, H.P., India.
  • Dotson (2009). Brandon Dotson. The Old Tibetan Annals: An Annotated Translation of Tibet's First History. VÖAW, Austria. ISBN 978-3-7001-6102-8 (book); ISBN 978-3-7001-6712-9 (online edition).