María Jesús Aramburu del Río

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaría Jesús Aramburu del Río
Biografia
Naixement28 octubre 1951 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Sevilla (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Diputada al Congrés dels Diputats
12 març 1996 – 18 gener 2000

Circumscripció electoral: Sevilla

Diputada al Parlament Europeu
Representa: Esquerra Unida

19 juliol 1994 – 26 març 1996

Circumscripció electoral: Espanya

Diputada al Parlament d'Andalusia
15 juny 1993 – 22 juny 1994
← Felipe Alcaraz Masats
Circumscripció electoral: Sevilla
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Ideologia políticaFeminisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Sevilla Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Estrasburg
Brussel·les
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolítica (–2000), professora d'anglès Modifica el valor a Wikidata
PartitEsquerra Unida Modifica el valor a Wikidata

María Jesús Aramburu del Río (Sevilla, 28 d'octubre de 1951) és una política andalusa, diputada al Parlament d'Andalusia, al Parlament espanyol i al Parlament europeu.

Biografia[modifica]

Llicenciada en filologia hispànica per la Universitat de Sevilla, des de 1986 ha treballat com a professora d'anglès en ensenyament secundari a l'IES Polígono del Sur. Alhora, milita al moviment feminista i ha realitzat els estudis del programa de doctorat i diploma d'Estudis Avançats sobre Investigacions Feministes Estratègies del poder polític: gènere, raça i violència. També ha participat en el projecte d'investigació Els efectes perversos de l'aplicació matemàtica i biològica de la quota femenina de la Universitat Pablo Olavide de Sevilla.

Ha estat membre del Partit Comunista d'Espanya-PCA, del que n'ha estat membre del comitè federal. Quan el PCE es transformà en Izquierda Unida-Convocatòria per Andalusia en fou nomenada membre del Consell Federal i de la junta permanent, així com responsable de formació teòrica.

El 1993 entrà com a diputada al Parlament d'Andalusia en substitució de Felipe Alcaraz Masats, escollit a les eleccions de 1990, i fou nomenada portaveu d'educació i dona i consellera de RTVE a Andalusia. Deixà el seu escó quan fou escollida diputada a les eleccions al Parlament Europeu de 1994 i fou membre de la Comissió de Drets de la Dona del Parlament Europeu fins al 1996, quan va dimitir per a presentar-se a les eleccions generals espanyoles de 1996, essent escollida diputada d'IU per Sevilla. De 1998 a 2000 ha estat portaveu de la Comissió d'Educació i Cultura del Congrés dels Diputats.

El 2000 deixà la política i tornà a l'ensenyament al seu antic institut de batxillerat, on actualment és coordinadora del programa d'Atenció a la diversitat en el seu centre, i coordinadora del Pla d'igualtat entre homes i dones en l'educació.

Enllaços externs[modifica]