Marc Vinici (cònsol)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMarc Vinici
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Província de Benevent (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort46 dC Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata
Cònsol romà
Senador romà
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAlt Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeJúlia Livil·la Modifica el valor a Wikidata
ParePubli Vinici Modifica el valor a Wikidata
Germanswife of Lucius Arruntius Camillus Scribonianus (en) Tradueix i Vinicia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Marc Vinici (en llatí Marcus Vinicius P. F. M. N. o també Vinucius) va ser un magistrat romà del segle i. Era fill de Publi Vinici, cònsol l'any 2.

Va néixer a Cales a la Campània. Va ser cònsol l'any 30 junt amb Cassi Longí i en aquest any l'escriptor Vel·lei Patercle li va dedicar la seva obra més important, la Historiae Romane.

L'any 33 Tiberi li va donar en matrimoni a Júlia Livil·la, filla de Germànic Cèsar. Com que Germànic era fill adoptiu de Tiberi, Vinici va ser considerat progenor de Tiberi. Tàcit el descriu com a mitis ingenio et comptae facundiae (d'una intel·ligència madura i orador brillant).

De l'any 38 al 39 va ser procònsol de la província romana d'Àsia. Sembla que va estar involucrat en l'assassinat de Calígula. Vinici va ser cònsol per segona vegada durant el regnat de Claudi l'any 45 juntament amb Taure Estatili Corví.

L'any 46 va ser assassinat per orde de Valèria Messal·lina, l'emperadriu, que ja havia fet matar abans a Júlia Livil·la i havia intentat sense èxit seduir a Vinici. Va rebre, malgrat tot, funerals d'estat.[1][2]

Referències[modifica]

  1. Tàcit. Annals VI, 15; 45
  2. Dió Cassi. Ῥωμαικὴ ἱστορία LX,25,27