Marcus Whitman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMarcus Whitman

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 setembre 1802 Modifica el valor a Wikidata
Rushville (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 novembre 1847 Modifica el valor a Wikidata (45 anys)
Oregon (EUA) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióPresbiterianisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetge, missioner Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeNarcissa Whitman Modifica el valor a Wikidata
ParesBeza Whitman (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Alice Whitman (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 1096 Modifica el valor a Wikidata

Marcus Whitman (Rushville, Nova York, 4 de setembre de 1802 – Oregon Country, 29 de novembre de 1847) fou un metge i missioner estatunidenc, impulsor de la colonització a Oregon. Quedà orfe el 1809, i va viure uns anys amb el seu oncle a Rushville. Estudià medicina a Fairfield (Nova York) i el 1834 ingressà a l'American Board of Commissioners for Foreign Missions. El 1835, viatjà amb el missioner Samuel Parker al Nord-oest de Montana i nord d'Idaho, a convertir les tribus bitterroot salish i nez percé. Alhora, va prometre als nez percé que tornaria amb altres missioners per a ensenyar-los a viure com ells. El 1836 es casà amb Narcissa Prentiss, professora de física i química, que havia viatjat també per l'Oest. Amb ella i un grup de traficants de pells van viatjar a terres dels wallawalla i cayuses; el 1843 arribaria a Fort Hall (Idaho) i promouria la viabilitat de l'anomenada "ruta d'Oregon".

Tanmateix, la seva arribada i la dels colonitzadors nord-americans provocà fam i malalties entre els indis, la qual cosa provocà que Whitman i la seva esposa fossin assassinats per una partida de guerrers cayuses.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Marcus Whitman