Margalida Jofre i Roca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMargalida Jofre i Roca
Biografia
Naixement18 maig 1905 Modifica el valor a Wikidata
Andratx (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1969 Modifica el valor a Wikidata (63/64 anys)
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortComa diabètic Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansBernat Jofre Roca Modifica el valor a Wikidata

Margalida Jofre i Roca (Andratx, 1905 - Palma, 1969) fou la primera dona que creà una associació de persones sordes a Espanya.

Era germana del batle republicà de Palma Bernat Jofre i Roca, i neta del lliurepensador andritxol Jaume Roca i Bauçà "Es gerrer".[1]

Quedà sorda quan era una nina a causa d'una caiguda. Els seus pares la dugueren a l'Escola per a nines sordes i cegues de la Puríssima, a Barcelona, i amb setze anys torna a Mallorca. Sis anys després, el 1927 i ajudada pel seu germà, recorre Mallorca en cotxe amb la intenció de fer un cens de persones sordes de l'illa i crear una escola per a elles, però no ho aconsegueix fins al 1940, quan nasqué l'Escola de La Puríssima per a infants sords, a càrrec d'algunes monges franciscanes.[1] El 25 de juliol de 1942 crea la delegació a Balears d'Acció Catòlica de Sordmuts amb un grup de trenta socis.[1] El 1960, adquirí Son Anglada com a lloc de reunió per a l'Associació.

Morí el 1969, dos anys després que es complissin els vint-i-cinc anys de l'Associació de Persones Sordes de Mallorca, a causa d'un coma diabètic.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Margalida Jofre: la dona que va rompre barreres. Consell de Mallorca. Departament de Participació Ciutadana i Presidència. Direcció Insular d'Igualtat, 2017, p. 16 (Mallorca té nom de dona).