Maria Carmela Lico

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaria Carmela Lico

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1927 Modifica el valor a Wikidata
Itàlia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1985 Modifica el valor a Wikidata (57/58 anys)
Brasil Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófisiòloga Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralRenato Marcos Endrizzi Sabbatini Modifica el valor a Wikidata

Maria Carmela Lico o Licco​ (1927-1985) va ser una fisiòloga nascuda a Itàlia i nacionalitzada brasilera.[1]

Carrera[modifica]

Lico va passar la major part de la seva carrera realitzant investigacions en fisiologia, estudiant els mecanismes neurals del dolor al Departament de Fisiologia de la Facultat de Medicina de Ribeirão Preto (Brasil), facultat de la Universitat de São Paulo.[2] va produir importants coneixements sobre el control descendent de la nocicepció per estructures límbiques, especialment en els nuclis septals.

Es va interessar per la neurociència conductual des dels seus estudis de pregrau. Mentre que la seva investigació de doctorat es va centrar principalment en la neuroendocrinologia i el control cardíac -el seu primer article va ser sobre un mètode per a la canulació aòrtica permanent en gripaus -[3] aviat va fer equip amb el fisiòleg Miguel Rolando Covian en el camp de la neurofisiologia. Com la majoria dels investigadors sota la direcció de Covian, a Lico li interessaven una àmplia varietat de temes, i s'ha dit que la seva biblioteca personal -composta principalment per llibres de ficció i d'art- atestava aquesta observació. Juntament amb Venâncio Pereira Leite i Ricardo Francisco Marseillan, Lico va dedicar la major part del seu temps a produir manualment elèctrodes, cànules i d'altres equips necessaris per a la implementació de noves tècniques.[4]

Defunció[modifica]

Lico va morir de càncer el 1985. En el moment de la seva mort s'exercia com a professora de la Facultat de Medicina de Ribeirão Preto de la Universitat de São Paulo.

Referències[modifica]

  1. «Neurotree Academic Family Tree». Neurotree, 19-11-2009. [Consulta: 18 març 2014].
  2. Lico, M.A.. Memorial: Apresentado à Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo para obtenção do título de Professor Adjunto no Departamento de Fisiologia (en castellà). Ribeirão Preto: Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, 1977. 
  3. Lico, M. C. «Method of permanent lateral cannulation of the aorta in toads». Revista de la Sociedad Argentina de Biologia, 34, 5-6, 1958, pàg. 147–51. PMID: 13646222.
  4. Covián, M. R.; Lico, M. C.; Rodrigues, J. A. «Blood pressure and respiratory changes by stimulation of brain septal area in rats». Acta Physiologica latino americana, 16, 2, 1966, pàg. 99–105. PMID: 5918593.