Vés al contingut

Marquesat de Menas Albas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de títol nobiliariMarquesat de Menas Albas
Tipusmarquesat jurisdiccional Modifica el valor a Wikidata
Primer titularJuan Francisco Pacheco y Fernández de Velasco
ReiCarles II
Data5 de març de 1666
Actual titularMaría de las Mercedes de Squella y Duque de Estrada
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Escut de Menasalbas, província de Toledo

.

El Marquesat de Menas Albas és un títol nobiliari atorgat el 5 de març de 1666 pel rei Carles II a favor de Juan Francisco Pacheco y Fernández de Velasco, III comte de la Puebla de Montalbán, per als primogènits de la seva Casa.[1]

Aquest títol va ser rehabilitat pel rei Alfons XIII en 1922 a favor de María de las Mercedes de Martorell y Téllez-Girón, filla de Ricardo Martorell y de Fivaller, V duc d'Almenara Alta, V marquès d'Albranca, i de la seva esposa Ángela María Téllez-Girón y Fernández de Córdoba.

La seva denominació fa referència a la localitat de Menasalbas. (província de Toledo).

Marquesos de Menas Albas[modifica]

Titular Període
Creació per Carles II
I Juan Francisco Pacheco Téllez-Girón y Fernández de Velasco 1666-1718
II Manuel Gaspar Alonso Gómez de Sandoval 1718-1732
III Francisco Javier Pacheco Téllez-Girón 1732-1750
IV Andrés Manuel Alonso Pacheco Téllez-Girón y Toledo 1750-1789
V Diego Pacheco Téllez-Girón Gómez de Sandoval 1789-1811
VI Bernardino Fernández de Velasco Pacheco y Téllez-Girón 1811-1851
Rehabilitat per Alfons XIII
VII María de las Mercedes de Martorell y Téllez-Girón 1922-
VIII Ricard Squella Martorell 1982-1993
IX María de las Mercedes de Squella y Duque de Estrada 1994-actual titular

Història dels Marquesos de Menas Albas[modifica]

  1. Casat amb Isabel María Gómez de Sandoval y Girón, IV duquessa d'Uceda, IV marquesa de Belmonte. El succeí el seu fill:
  • Manuel Gaspar Alonso Gómez de Sandoval Téllez-Girón (1676-1732), II marquès de Menas Albas, IV comte de la Puebla de Montalbán, V duc d'Uceda, V marquès de Belmonte.
  1. Casat amb Josefa de Toledo y Portugal, filla de Manuel Joaquín Garcí-Álvarez de Toledo y Portugal, VIII comte d'Oropesa, etc. El succeí el seu fill:
  • Francisco Javier Pacheco Téllez-Girón (1704-1750), III marquès de Menas Albas, V comte de la Puebla de Montalbán, VI duc d'Uceda, VI marquès de Belmonte.
  1. Casat amb la seva tia, María Lucía Téllez-Girón y Fernández de Velasco, VIII marquesa de Frómista, VI marquesa de Caracena, VI comtessa de Pinto, XI marquesa de Berlanga, marquesa de Toral, filla del VI duc d'Osuna. El succeí el seu fill:
  • Andrés Manuel Alonso Pacheco Téllez-Girón y Toledo (1728-1789), IV marquès de Menas Albas, VI comte de la Puebla de Montalbán, VII duc d'Uceda, VII marquès de Belmonte, IX marquès de Frómista, VII marquès de Caracena, XII marquès de Berlanga.
  1. Casat amb María de la Portería Fernández de Velasco, IX comtessa de Peñaranda de Bracamonte, VI vescomtessa de Sauquillo, filla de Bernardino Fernández de Velasco y Pimentel, XI duc de Frías, etc. El succeí el seu fill:
  1. Casat amb Francisca de Paula de Benavides y Fernández de Córdoba, filla d'Antonio de Benavides y de la Cueva II duc de Santisteban del Puerto, etc. El succeí el seu fill:
  • Bernardino Fernández de Velasco Pacheco y Téllez-Girón (1783-1851), VI marquès de Menas Albas, VIII comte de la Puebla de Montalbán, IX duc de Uceda, XIV duc de Frías, XIV duc d'Escalona, IX marquès de Belmonte, XI marquès de Frómista, IX marquès de Caracena, XIV marquès de Berlanga, VIII marquès de Toral, VII marquès de Cilleruelo, XIV marquès de Villena, IX comte de Pinto, VIII marquès del Fresno, XIV marquès de Jarandilla, XII marquès de Frechilla y Villarramiel, XI marquès del Villar de Grajanejos, XVI comte d'Haro, XVIII comte de Castilnovo, comte de Salazar de Velasco, XIX comte d'Alba de Liste, XI comte de Peñaranda de Bracamonte, comte de Luna, XVII comte de Fuensalida, X comte de Colmenar, XVI comte d'Oropesa, XV comte d'Alcaudete, XIX comte de Deleytosa, comte de Villaflor.
  1. Casat amb María Ana Teresa de Silva Bazán y Waldstein, filla de José Joaquín de Silva Bazán y Sarmiento, IX marquès de Santa Cruz de Mudela, X marquès del Viso, marquès de Bayona, VI marquès d'Arcicóllar, comte de Montauto, i comte de Pie de Concha. Sense descendents d'aquest matrimoni.
  2. Casat amb María de la Piedad Roca de Togores y Valcárcel, filla de Juan Nepomuceno Roca de Togores y Scorcia, I comte de Pinohermoso, XIII baró de Riudoms.
  3. Casat (en matrimoni desigual, post festam, legitimant la unió de fet), amb Ana Jaspe y Macías.

Rehabilitat en 1922 por:

  • María de las Mercedes de Martorell y Téllez-Girón (n. en 1895), VII marquesa de Menas Albas.
  1. Casada amb Gabriel Squella y Rossinyol de Zagranada. La succeí, en 1982, el seu fill:
  1. Casat amb Consuelo Duque de Estrada y Martorell. El succeí, en 1994, la seva filla:
  • María de las Mercedes de Squella y Duque de Estrada, IX marquesa de Menas Albas.
  1. Casada amb Ignacio Gil-Robles y Gil-Delgado.

Referències[modifica]

  1. Elenco de Grandezas y Títulos Nobiliarios Españoles. Instituto "Salazar y Castro", C.S.I.C.