Vés al contingut

Mas de Forès

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mas de Forès
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud331 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaAlcover (Alt Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPartida de Mas de Forès Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 15′ 58″ N, 1° 07′ 50″ E / 41.26622°N,1.13065°E / 41.26622; 1.13065
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC2152 Modifica el valor a Wikidata

El Mas de Forès és un mas situat al municipi d'Alcover, a la comarca catalana de l'Alt Camp. Forma part dels masos que s'ubicaven a l'antic terme de Samuntà.

Descripció[modifica]

La seva construcció té lloc durant l'època medieval, i com moltes altres masies catalanes té la característica d'haver-se construït en diverses etapes de construcció. És una casa aïllada, que es troba en una immensa finca amb fonts naturals. L'edifici principal té una planta rectangular i teulada amb dos vessants; té dos afegits a la façana, perpendiculars avançats a banda i banda i units per un embigat i un ràfec decoratius. Conté planta baixa, un primer pis i unes golfes. A la part posterior actualment hi ha elements nous (piscina, pista de tenis, etc.), que responen al canvi de funció de l'edifici, utilitzat ara com a residència, tot i que aquestes construccions han estat realitzades amb un criteri d'un gran respecte pel conjunt arquitectònic.[1]

Història[modifica]

És un dels més antics i de més prestigi de l'antic terme de Samuntà, tant per la riquesa arquitectònica de la masia com per la utilització de les seves terres, dedicades fonamentalment al cultiu de l'avellana.

El seu origen es remunta a l'edat mitjana i sembla possible la seva vinculació al duc de Prades. L'últim propietari, que va comprar la finca l'any 1968 a Mª Teresa Cañellas Coberó, hi feia estada permanent. El nucli central de la masia ha estat condicionat per a funció residencial, feina que se li va encarregar a l'arquitecte Josep Mª Monrravà i Lopez durant la dècada dels anys 1940, mentre la resta de construccions secundàries manteníen la seva funció de serveis i habitatge dels masovers.[1]

Posteriorment va ser adquirida per l'Ajuntament d'Alcover que en va cedir la gestió a Fundació Ginac.

Actualitat[modifica]

Aula Natura

Mas de Forès és una finca municipal gestionada per la Fundació Ginac, que s'encarrega del manteniment i vigilància de l'àrea recreativa i dels edificis històrics annexos. Amb aquest projecte es vol aproximar i impulsar múltiples serveis i activitats per a tots els públics que suposen una millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i/o trastorn mental. Mas de Forès ofereix a aquestes persones la possibilitat d'una llar amb suport i la creació d'ocupació per a aquests col·lectius.

S'hi arriba des del municipi d'Alcover, direcció l'ermita del Remei i Mont-ral, a prop del salt del Niu de l'Àliga i els camins del riu Glorieta, amb diferents gorgs i zones de bany. L'àrea recreativa disposa d'un gran aparcament.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mas de Forès
  1. 1,0 1,1 «PAT .mapa - Mas de Forès». Generalitat de Catalunya. [Consulta: 8 abril 2011].