Max Ernst August Bodenstein

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMax Ernst August Bodenstein

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Max Bodenstein Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 juliol 1871 Modifica el valor a Wikidata
Magdeburg Modifica el valor a Wikidata
Mort3 setembre 1942 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Berlín Modifica el valor a Wikidata
SepulturaBerlín Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Heidelberg Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiViktor Meyer Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballQuímica física i cinètica química Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Leipzig Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióquímic, físic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Leipzig
Universitat de Hannover
Universitat Humboldt de Berlín Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralGeorge Kistiakowsky Modifica el valor a Wikidata
Premis

Max Ernst August Bodenstein, conegut com a Max Bodenstein, (15 de juliol de 1871, Magdeburg, Prússia - 3 de setembre de 1942, Berlín, Alemanya) fou un destacat químic alemany que destacà en el camp de la cinètica química. Fou el primer a plantejar un mecanisme per a una reacció en cadena i explicar que les explosions ho eren.

Biografia[modifica]

Bodenstein es doctorà amb un treball sobre la degradació de iodur d'hidrogen per efecte de la temperatura sota la direcció de Viktor Meyer a la Universitat de Heidelberg. Treballà, després, amb Karl Liebermann a la Universitat Tècnica de Berlín i amb Walter Nernst a la Universitat de Göttingen. El 1899 tornà a la Universitat de Heidelberg. El 1904 fou nomenat professor honorari a l'Institut fisicoquímic de Wilhelm Ostwald a la Universitat de Leipzig, el 1906 es convertí en professor associat a la Universitat de Berlín i directiu de l'institut físic de Walter Nernst. El 1908 anà a la Universitat de Hannover, com a professor ordinari i director de l'institut d'electroquímica. Finalment el 1923 tornà a Berlín, on fou director de l'institut físic després de la jubilació de Walter Nernst.

Obra[modifica]

Després amplià els seus estudis a la resta d'halurs d'hidrogen. Estudià reaccions catalítiques i reaccions fotoquímiques. El 1913 proposà la idea de les reaccions en cadena: Si dues molècules reaccionen, no només es formen les molècules dels productes de la reacció, també algunes molècules inestables, que tenen la propietat de ser capaces de reaccionar més amb les molècules dels reactius amb una probabilitat molt més gran que els reactius de partida. En la nova reacció, més molècules inestables es formen, a més dels productes estables, i així successivament.

Fou co-creador de la Comissió Alemanya de masses atòmiques, coeditor de la revista "Physikalische Chemie" (Química Física) i, des de 1924, membre ordinari de l'Acadèmia Alemanya de Ciències Leopoldina.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Max Ernst August Bodenstein