Mestre de la Virgo inter Virgines

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMestre de la Virgo inter Virgines

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XV Modifica el valor a Wikidata
Delft Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Delft (1480–1495) Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1470 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata –  1498 Modifica el valor a Wikidata
MovimentPrimitius flamencs Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
La Crucifixión, oli sobre taula, 78 x 58,6 cm, Madrid, Museu Thyssen-Bornemisza.

Mestre de la Virgo inter Virgines és el nom convencional pel qual es coneix a un pintor anònim actiu a Delft durant les dues últimes dècades del segle XV.

Deu el seu nom a Max J. Friedländer, qui va agrupar un petit nombre d'obres entorn del retaule de La Mare de Déu amb l'Infant entre quatre santes verges o La Mare de Déu i l'Infant amb les santes Catalina, Cecilia, Úrsula i Bàrbara del Rijksmuseum d'Amsterdam. Encara que influït pels mestres d'Anvers i Gant, en la personalitat intensament piadosa del Maestre de la Virgo inter Virgines s'han advertit els primers passos distintius de la pintura neerlandesa.[1]

La seva pintura pot distingir-se pel peculiar tractament dels seus expressius caps, de contorns angulosos, front ampli i nas llarg i recta, i per la rica gamma de color. Se li atribueixen unes vint taules, en les quals s'inclou algun tríptic, totes d'assumpte religiós i en la seva major part de caràcter narratiu, com la Crucifixión del Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid i la taula del mateix assumpte del Bowes Museum de Barnard Castle, o la Lamentació sobre el cos de Crist mort del Museu del Prado, en les quals la correcció del dibuix se sacrifica a l'aprofundiment en els continguts dramàtics del relat.

Referències[modifica]

  1. Pita Andrade (1992), p. 134.

Bibliografia[modifica]

  • Pita Andrade, José Manuel; Borobia Guerrero, María del Mar. Maestros antiguos del Museo Thyssen-Bornemisza (en castellà). Madrid: Lunwerg Editores, 1992. ISBN 84-88474-02-4. 

Enllaços externs[modifica]