Vés al contingut

Metidatió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicMetidatió
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular301,962 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₆H₁₁N₂O₄PS₃ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
COC1=NN(C(=O)S1)CSP(=S)(OC)OC Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata

El metidatió[1] (de nom sistemàtic IUPAC: S-2,3-dihidro-5-metoxi-2-oxo-1,3,4-tiadizol-3-ilmetil O,O-dimetil fosforoditioat) és un insecticida i acaricida del grup dels organofosforats sintetitzat per primer cop per H. Grob.[2] i comercialitzat per primer cop per J. R. Geigi S.A., actualment Syngenta AG.

Acció bioquímica[modifica]

Es tracta d'un insecticida organofosforat no sistèmic que actua com a inhibidor de les colinesterases dels insectes, enzims responsables de la hidròlisi del neurotransmissor acetilcolina.

Utilitats[modifica]

Aquest insecticida s'utilitza en la majoria de cultius de plantes aptes par al consum humà per tal de controlar insecters xucladors i mastegadors, així com alguns aràcnids, a concentracions que oscil·len entre els 0.3 i 1.8 kg/ha.

Riscos[modifica]

Impacte ambiental[modifica]

Animals[modifica]

El metidatió és ràpidament metabolitzat i excretat pels mamífers.

Plantes[modifica]

En les plantes, el metabolisme també és ràpid i els metabolits produïts són ràpidament oxidats a CO₂.

Sòls[modifica]

El compost es degrada ràpidament en sòls per acció química, fotoquímica i biològica, mostrant un temps de degradació, DT50 d'entre 3 i 18 dies. El seu curt temps de residència en el sòl permet la reimmigració d'espècies des de parts que no hagin estat tractades.

Toxicitat[modifica]

Toxicitat en mamífers[modifica]

La dosi letal mitjana (LD50) administrada oralment en rates és d'entre 25 i 54 mg/kg, 25-70 en ratolins, 63-80 en conills i 25 en porcs (tots els valors referits a mascles i femelles). Els conills mostren una LD50 per via tòpica de 200 mg/kg. La concentració letal mitjana LC50 inhalada és de 140 mg/m³ d'aire.

Voluntaris humans han arribat a tolerar dosis orals diàries de 0.11mg/kg sense reacció durant 42 dies. En un experiment anàleg, rates han tolerat 0.2mg/kg diaris i gossos 0.25.

Toxicitat en peixos[modifica]

La Truita arc de Sant Martí experimenta una LC50 de 0.01 mg/L al cap de 96 hores, mentre que altres tipus de peixos experimenten LC50 de 0.002mg/L.

Toxicitat en aus[modifica]

Els ànecs presenten una LD50 'entre 23.6 i 28 mg/kg, mentre que en el cas de les guatlles és de 224 ppm.

Altres[modifica]

Extremadament tòxic per a les abelles (LD50 oral 190 ng i per via tòpica 150 ng). Per cucs de terra, la LC50 és de 5.6 mg/kg de sòl. Aquest insecticida també és perjudicial per a molts artròpodes.

Referències[modifica]

  1. The Pesticide manual : a world compendium, Hampshire, BCPC, 2009 15th ed
  2. Proc. Br. Insectic. Fungic Conf., 3rd, 1965, p.641