Metohexital

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicMetohexital
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular262,131742 Da Modifica el valor a Wikidata
Rolintravenous anesthetics (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₁₄H₁₈N₂O₃ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
CCC#CC(C)C1(C(=O)NC(=O)N(C1=O)C)CC=C Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata

Methohexital o Methohexitone (comercialitzat amb les marques Brevital i Brietal) és un medicament que és un derivat barbitúric. Es classifica com d'acció curta i té un inici d'acció ràpid.[1] Té efectes semblants al tiopental, un fàrmac amb el qual disputava el mercat dels anestèsics.

Farmacologia[modifica]

El metohexital enllaça per un lloc diferent que està associat amb ionófors Cl - amb els receptors GABA A. Això augmenta el temps d'obertura dels ionopors Cl -, causant un efecte inhibitori.[2]

El metabolisme del metohexital és principalment hepàtic mitjançant la desmetilació i l'oxidació.[3] L'oxidació de la cadena lateral és el principal mitjà de metabolisme implicat en l'acabament de l'activitat biològica del fàrmac.

Indicacions[modifica]

El metohexital s'utilitza principalment per induir anestèsia i se sol subministrar com una sal de sodi (és a dir, metohexital de sodi). Només s'utilitza en hospitals o entorns similars, sota estricta supervisió, al Brasil no es pot prescriure només administrar, és a dir, les persones no tenen accés a comprar aquest medicament.[4]

S'ha utilitzat habitualment per induir sedació profunda o anestèsia general per a cirurgies i procediments dentals. A diferència de molts altres barbitúrics, el metohexital redueix el llindar convulsiu, una propietat que el fa especialment útil quan es proporciona anestèsia per a la teràpia electroconvulsiva (TEC).[5] I la taxa de recuperació ràpida amb l'augment de la consciència entre tres i set minuts després de la inducció i la recuperació completa en 30 minuts és un avantatge important respecte a altres barbitúrics ECT.

Síntesi[modifica]

El metohexital es pot sintetitzar de la manera clàssica de fer derivats de l'àcid barbitúric, en particular fent reaccionar derivats d'èster malònic amb derivats d'urea. L'èster alil-(1-metil-2-pentinil)malònic resultant es sintetitza mitjançant l'alquilació posterior del propi èster malònic, començant per la 2-bromo-3-hexina, que dóna l'èster (1-metil-2-pentinil)malònic, i després pel bromur d'alil. En el pas final, la reacció de l'èster malònic disubstituït amb N- metilurea dóna metohexital.

Referències[modifica]

  1. «Methohexital». MeSH.
  2. Basic and Clinical Pharmacology. 10th, p. 406–407. 
  3. «Brevital Sodium». DailyMed, 24-07-2019. [Consulta: 20 novembre 2019].
  4. «Brevital Sodium». DailyMed, 24-07-2019. [Consulta: 20 novembre 2019].
  5. South African Medical Journal, 37, agosto 1963, pàg. 870–1. PMID: 14045806.