Ministeri de Policia General

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMinisteri de Policia General
Dades
Tipusministeri d'Espanya
ministeri de seguretat pública Modifica el valor a Wikidata
Història
Reemplaçat perMinisteri de l'Interior d'Espanya Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Filial

El Ministeri de Policia General va ser un departament ministerial creat durant l'ocupació francesa d'Espanya per Josep I.

Història[modifica]

El ministeri seguia el model creat a França en 1794 amb el Ministeri de Policia, el ministre més conegut del qual va ser Joseph Fouché. La creació dels nou ministeris del govern josefí venen reflectits en l'Estatut de Baiona del 8 de juliol de 1808, encara que el ministeri no va ser creat fins al 6 de febrer de 1809 mitjançant decret.[1]

« TÍTOL VI- DEL MINISTERI
Article 27. Hi haurà nou Ministeris, a saber: Un Ministeri de Justícia. Un altre de Negocis Eclesiàstics. Un altre de Negocis Estrangers. Un altre de l'Interior. Un altre d'Hisenda. Un altre de Guerra. Un altre de Marina. Un altre d'Índies. Un altre de Policia General.
Article 29. El Rei podrà reunir, quan ho tingui per convenient, el Ministeri de Negocis Eclesiàstics al de Justícia i el de Policia General de l'Interior.
»

El ministeri va cessar al maig de 1813, amb la retirada de les tropes franceses cap a la frontera a causa de l'avanç de l'exèrcit aliat. Amb el final de la Guerra del francès les seves funcions van ser absorbides pel Ministeri de la Governació, creat per la Constitució espanyola de 1812.[2]

Titulars[modifica]

Durant el regnat de Josep I, emmarcat en la Guerra del francès (1808-1813) els titulars van ser:

Referències[modifica]

  1. «Història del Ministeri de l'Interior d'Espanya». Arxivat de l'original el 2019-08-31. [Consulta: 23 juliol 2017].
  2. José Bonaparte y la policía 1808-1814