Vés al contingut

Moviment a Favor de l'Autonomia de Hong Kong

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Bandera del Moviment a favor de l'Autonomia d'Hong Kong.

El Moviment a favor de l'Autonomia d'Hong Kong (en xinès: 香港自治運動), és un moviment format a Hong Kong degut a una creixent consciència col·lectiva sobre els drets constitucionals de la regió administrativa especial d'Hong Kong, per aconseguir una major autonomia, lliure de la interferència del govern central de la República Popular de la Xina, tal com estableix la Llei Bàsica d'Hong Kong en els articles 2 i 22 d'aquesta llei.[1]

El moviment està basat en les idees expressades en el llibre "香港城邦論" (en català: Teoria de la Ciutat Estat de Hong Kong), escrit per l'escolar Chin Wan, en aquesta obra literària, l'autor sosté que Hong Kong té les característiques d'una ciutat estat.

El moviment advoca pels principis de la Llei Bàsica d'Hong Kong, i per la idea de "un país, dos sistemes". Hong Kong pot gaudir del dret a una certa autonomia, sempre que no proposi directament la independència de Hong Kong. Chin Wan és l'advocat del moviment i el consultor. Entre els polítics aliats i les persones vinculades al món de la cultura que fan costat a aquest moviment es troben els antics regidors del Districte de Wan Chai.

Objectius del Moviment[modifica]

Manifestants a favor de l'Autonomia de Hong Kong.
  • Assegurar que les actuacions polítiques del govern hongkonès no se separin de l'objectiu d'assegurar els interessos a llarg termini del poble de Hong Kong.
  • Implementar una planificació a llarg termini en matèria de polítiques d'habitatge i propietat, assegurant que el poble hongkonès pugui tenir un accés adequat a l'habitatge.
  • Revitalitzar la indústria i l'agricultura hongkonesa.
  • Reflectir la implementació de la Llei Bàsica de Hong Kong, i perfeccionar el procés constitucional.
  • Lluitar per la igualtat de drets per tots els nous immigrants estrangers i els nouvinguts.
  • Igualtat de drets per a les persones d'altres races i origen estranger, eliminar la desigualtat en matèria de drets entre les persones d'ètnia han i els estrangers, incloent els drets de naixement, residència, i poder participar en les eleccions hongkoneses.

Referències[modifica]

  1. «Hong Kong Autonomy Movement» (en anglès).