Murti

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En el marc de l'hinduisme, un murti (en lletra devanagari: मूर्ति) sol referir-se a la icona, retrat, pintura o escultura en el qual es manifesta (murta) alguna deïtat. L'hinduisme considera un murti digne de culte quan s'ha invocat a la divinitat sobre ell amb el propòsit d'oferir-li veneració.

Així, hinduistas i alguns grups en el budisme mahāiāna miren al murti durant el culte com un focus de devoció i meditació. Ja textos medievals com el Pañcaratra recomanaven el ritual de puya per convertir una imatge en una icona de devoció.

De vegades els murtis són abstractes, però en general se sol venerar a deïtats conegudes i populars, com el déu Rama, la deessa Kali, el déu Ganesha, etc.

Els murtis solen fer-se seguint les prescripcions dels Śilpa Śāstras.1

Les pràctiques devocionales (bhakti), centrades en el cultiu d'una unió en l'amor amb un déu particular inclouen la veneració de murtis, encara que algunes branques hindús com l'Ària Samash, rebutgen el culte a les imatges.

Es diu que la presència de murtis en temples hindús proveeix d'una manera mística de comunicació amb els devátas (déus).

Seguint les paraules del satguru Shivaia Subramaniya Swami: «Aquesta comunicació és similar a l'habilitat de comunicar-te per telèfon. Un no li parla al telèfon, sinó que el telèfon és una via per connectar amb una altra persona. Sense el telèfon no és possible tenir una conversa a distància. De la mateixa manera, sense la imatge santificada no és possible parlar fàcilment amb una deïtat».