Musa acuminata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMusa acuminata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font debanana nana i banana Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22486320 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreZingiberales
FamíliaMusaceae
GènereMusa
EspècieMusa acuminata Modifica el valor a Wikidata
Colla, 1820
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

El plàtan vermell (Musa acuminata) és una planta tropical de la família de les musàcies, un dels progenitors de la banana o plàtan comercial, Musa × paradisiaca. Avui la immensa majoria de les plantacions existents desenvolupa alguna varietat conreada obtinguda per hibridació de Musa acuminata i Musa balbisiana, però en estat silvestre hi ha encara exemplars genèticament purs, i nombrosos conreus procedeixen solament de M. acuminata.[1]

Fruita de Musa acuminata

És nativa d'Australàsia; creix naturalment a la regió de el sud-est asiàtic, des de l'Índia a la península de Malaca, a Ceilan, Filipines i part d'Oceania, incloent Austràlia i Samoa. Es va introduir a l'Àfrica al voltant de al segle IV a. C., d'on arribaria al Carib i Amèrica portada pels colons. Es conrea a Nova Guinea, Puerto Rico, República Dominicana, Veneçuela, Equador, Cuba, Colòmbia i Mèxic.

Requereix sòls ben drenats, fèrtils, lleugerament àcids o neutres. No tolera la sal. Prefereix el ple sol, encara que suporta la semiombra. És fràgil, per la qual cosa es fa malbé amb facilitat en llocs molt ventosos.

Referències[modifica]

  1. Wong, Carol; Kiew, Ruth; Loh, Jin Phang; Gan, Leong Huat; Set, Ohn «Genetic Diversity of the Wild Banana Musa acuminata Colla in Malaysia as Evidenced by AFLP». Annals of Botany, 88, 6, 01-12-2001, pàg. 1017–1025. DOI: 10.1006/anbo.2001.1542. ISSN: 0305-7364.