Musaranya de Millet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMusaranya de Millet
Sorex coronatus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN29663 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreEulipotyphla
FamíliaSoricidae
TribuSoricini
GènereSorex
EspècieSorex coronatus Modifica el valor a Wikidata
Pierre-Aimé Millet, 1828
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La musaranya de Millet (Sorex coronatus) o musaranya tricolor[1] és un petit mamífer insectívor(micromamífer) de la família dels sorícids que viu a la península Ibèrica, Àustria, Bèlgica, França, Alemanya, Liechtenstein, Països Baixos, Suïssa i el Regne Unit.

És una espècie de distribució atlàntica que viu al nord de la península Ibèrica, des de Galícia i la serralada Cantàbrica als Pirineus Centrals i al nord del sistema Ibèric[2]. A Catalunya es pot trobar a la part més occidentals dels Pirineus, sobretot a la Vall d'Aran. És força més rara que la musaranya cuaquadrada amb la qual de vegades comparteix l'espai. Llavors, per evitar la competència, la musaranya de Millet preferiria indrets menys elevats[1].

Descripció[modifica]

És pràcticament idèntica a la musaranya cuaquadrada, tant pel que fa a les dimensions com a la morfologia. Presenta una cua llarga (equival a 2/3 parts de la longitud del cap, més el cos), de secció quadrada a la base, no té pèls llargs esparsos entre els de recobriment, les orelles queden amagades entre els pèls del cap, i les puntes de les dents són de color vermell intens.

La coloració general té un aspecte tricolor: marró fosc pel dors, marró més clar pels flancs i gris o marró pàl·lid pel ventre. Les tres franges de color es diferencien perfectament, tot i que la transició de l'una a l'altra és més o menys gradual.

Dimensions corporals: cap + cos (6,7-7,6 cm) i cua (4,3-4,9 cm).

Pes: 6-10 g.

Hàbitat[modifica]

Pinedes, vores de rius, pastures i altres indrets humits de muntanya.

Costums[modifica]

Per capturar cucs de terra i altres invertebrats subterranis, excava galeries al sòl ajudant-se del musell i les potes anteriors, o bé s'introdueix als caus excavats per talpons i altres animals.

És activa tant de dia com de nit.

Sinònims[modifica]

  • euronotus, Miller, 1901
  • fretalis, Miller, 1909
  • gemellus, Stepanek, 1968
  • personatus, Millet, 1828
  • santonus, Mottaz, 1906

Espècies semblants[modifica]

La musaranya cuaquadrada tendeix a ser bicolor, i en tot cas, els exemplars tricolors no presenten les tres franges de color tan clarament separades.

La musaranya nana és més petita, té la cua relativament més llarga (equival a 3/4 parts de la longitud del cap més el cos) i de secció circular a la base.

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Musaranya tricolor». projecte SEMICE. [Consulta: 12 maig 2024].
  2. Mª JOSÉ LÓPEZ-FUSTER. «sorex_coronatus» (en castellà). MITECO. [Consulta: 12 maig 2024].