Museu de Guissona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMuseu de Guissona Eduard Camps
Dades
Tipusmuseu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1952
Activitat
ÀmbitArqueologia
Visitants anuals9.967 (2019)
Governança corporativa
Seu 
  • Carrer del Tint, 2, 25210 Guissona, (Lleida)
Gerent/directorDavid Castellana i Guàrdia
Part deXarxa de Museus de les Terres de Lleida i l'Aran Arqueoxarxa

Lloc webmuseuguissona.cat

El Museu de Guissona Eduard Camps és un museu arqueològic que es troba a la vila de Guissona. Va ser fundat l'any 1952 per iniciativa del metge i erudit local Eduard Camps i Cava,[1] i està ubicat al costat del jaciment de la ciutat romana de Iesso. L'actual seu del Museu fou inaugurada el setembre de 2011 a l'edifici "Fassina".

Història[modifica]

El primer emplaçament del Museu va ser als baixos de la casa de la vila, a mitjan segle xx, quan Eduard Camps i Cava va donar a l'Ajuntament de Guissona una important col·lecció d'objectes arqueològics, històrics i artístics que havia recuperat a la Plana de Guissona.

El 1983 la col·lecció es va traslladar a una nova ubicació: a la capella de l'antic hospital de Guissona. En aquest nou lloc, la col·lecció es va ampliar amb peces cedides per altres aficionats locals, que durant anys les havien estat recollit, però la manca d'un discurs expositiu i d'una articulació museística va fer que molts dipositants retiressin els objectes cedits i l'exposició, tot i que es va mantenir, va quedar reduïda.

L'any 1995 es va fundar el Patronat d'Arqueologia de Guissona format per l'Ajuntament de Guissona, el Consell Comarcal de la Segarra, la Diputació de Lleida, l'Institut d'Estudis Catalans i la Universitat Autònoma de Barcelona amb la voluntat de gestionar la recerca i la difusió del patrimoni arqueològic local.

Va ser l'any 2000 que es va inaugurar un nou museu. Es va situar al mateix lloc on hi havia l'anterior, a la capella de l'antic hospital de la vila, i es va crear a partir d'una línia museogràfica rigorosa i científica, sota l'abric del Patronat d'Arqueologia de Guissona fundat l'any 1995.

Tanmateix, l'augment constant del material i els objectes recuperats en les excavacions arqueològiques de la ciutat romana de Iesso va portar a la necessitat de fer un nou museu, més gran, modern, accessible i que representes millor els treballs arqueològics de Guissona i la significació del jaciment romà. Per aquests motius, el 2010 van començar les obres per rehabilitar la planta baixa de l'edifici Fassina per convertir-la en la nova seu del Museu de Guissona Eduard Camps. El setembre de 2011 es va inaugurar tot l'equipament, que uneix el Museu de Guissona Eduard Camps i el Parc Arqueològic de la ciutat romana de Iesso.[2]

Col·lecció[modifica]

A les diverses sales del museu es fa un repàs de la història de la plana de Guissona des dels primers pobladors a la prehistòria fins a l'època romana. En els primers espais de l'exposició permanent hi trobem les referències al metge Eduard Camps i part de la seva col·lecció de béns arqueològics prehistòrics i recuperats de les excavacions a la plaça Vell Pla l'any 1933.[3]

A continuació, hi trobem el gruix principal de l'exposició, dedicada a la formació i consolidació de l'antiga ciutat romana de Iesso, situada en part, al subsòl de Guissona. Les peces recuperades durant els últims trenta anys d'excavacions permeten fer un recorregut pels diferents àmbits excavats en el jaciment i també apropar-se a la quotidianitat d'una ciutat antiga fundada al segle i aC.[4]

Equipaments[modifica]

Patrimoni destacat[modifica]

  • Làpida funerària de Servil·la Praepusa del segle I dC.
  • Genet romà de bronze
  • Canonada de plom
  • Pintures del triclinium de la domus de Iesso
  • Pedestal Marc Caecili
  • Pollaguera de bronze de l'edifici termal
  • Estela funerària en llengua ibèrica
  • Tègula amb les empremtes dels peus d'un infant (segle II dC)[7]

Premis i reconeixements[modifica]

L'any 1995 el jaciment arqueològic de Iesso fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

El parc arqueològic de la ciutat romana de Iesso i el Museu de Guissona Eduard Camps, inaugurats al setembre del 2011, ha rebut diversos guardons per la seva creativitat en el camp de la cultura i el patrimoni arqueològic. Destaquen el Premi Europeu AADIPA 2013 d'intervenció en el patrimoni arquitectònic, que lliura el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya; el Premi Auriga 2012, en la categoria d'exposicions permanents, el premi en l'àmbit cultural que entrega el Consell Comarcal de la Segarra i dos reconeixements: un obtingut a la Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme 2013.[8] i l'altre en la categoria ciutat i paisatge dels Premis FAD 2012.

L'any 2016 el Museu s'incorpora al Registre de Museus Catalans (número 168) i s'integra a la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l'Aran i a l'Arqueoxarxa.[9]

L'any 2016, el Parc Arqueològic de la ciutat romana de Iesso es va convertir en seu del Campus d'Arqueologia de la UAB.[10]

Galeria fotogràfica[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Història del museu de Guissona». Ajuntament de Guissona, 2011. Arxivat de l'original el 2014-01-01. [Consulta: 26 desembre 2011].
  2. «2_Iesso_Tribuna_2011-2012.pdf». [Consulta: 20 gener 2020].[Enllaç no actiu]
  3. Roca, Josep Colominas i «Poblado ibérico de Guissona». Empúries: revista de món clàssic i antiguitat tardana, 1941, pàg. 35–38. ISSN: 2385-3352.
  4. «Publicacions del Museu de Guissona». [Consulta: 14 gener 2020].
  5. «JORNADES PONENT 2015.pdf». [Consulta: 20 gener 2020].[Enllaç no actiu]
  6. xarxes. «Tribuna d'Arqueologia 2015-2016 “Puig Castellar de Biosca (La Segarra). Una fortificació de segona meitat de segle II a.C. a l'interior de Catalunya” (en directe per internet)», 13-11-2015. [Consulta: 20 gener 2020].
  7. «Teula - Download Free 3D model by patrimonigencat (@patrimonigencat) [2e1e44f]» (en anglès). [Consulta: 18 gener 2020].
  8. «Ramon Farré referma el compromís de la Generalitat amb el desenvolupament del parc arqueològic de la ciutat romana de Iesso». Generalitat de Catalunya, 30-08-2013 [Consulta: 21 desembre 2013]. Arxivat 24 de desembre 2013 a Wayback Machine.
  9. «Llistat de museus registrats». [Consulta: 14 gener 2020].
  10. «La Seu de Guissona - Campus d'Arqueologia i Paleontologia - UAB Barcelona». Arxivat de l'original el 2020-01-14. [Consulta: 14 gener 2020].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Museu de Guissona