Museu de Tortosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMuseu de Tortosa
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2012
Governança corporativa
Seu

Lloc webmuseudetortosa.cat Modifica el valor a Wikidata

El Museu de Tortosa és un equipament cultural inaugurat l'any 2012,[1] i hereu de l'antic museu creat l'any 1900 a partir de les troballes de Joan Abril i Guanyabens.

Segons resolució del 14 de maig de 2014 del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya[2] el Museu de Tortosa s'inscriu al Registre de Museus de Catalunya amb la categoria de museu comarcal. El centre forma part de Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Està ubicat a l'antic escorxador de Tortosa, obra modernista de l'arquitecte Pau Monguió i Segura, construïda entre els anys 1906 i 1908 i que va funcionar com a escorxador fins al 1997. L'edifici destaca per la forma i el colorisme, inspirats en l'arquitectura mudèjar. Està construït amb basaments de pedra, maçoneria arrebossada, obra vista de maó, ceràmica i teula vidriada. Està situat a la vora del riu i, és que de fet, es va construir guanyant terrenys a l'Ebre a la darreria del segle xix vora el barri de Remolins.[3]

La sala d'exposicions permanent ocupa una superfície aproximada de 600 m2, distribuïda en un espai a dos nivells. Hi ha un total de sis àmbits on s'expliquen la història de Tortosa i la del seu territori d'influència, des de la prehistòria fins a l'actualitat. Així en el primer nivell s'hi troba: I-Els orígens, II-Els ibers, III-La Dertosa romana i IV-Turtuxa; i en el segon nivell: V-Al centre de la Corona d'Aragó i VI-La Modernitat.

Referències[modifica]

  1. Moreso, Lurdes. «Tortosa torna a tenir museu». El Punt Avui, 07-08-2012. [Consulta: 14 maig 2023].
  2. Resolució CLT/1462/2014, de 14 de maig, per la qual s'inscriu un museu al Registre de Museus de Catalunya (DOGC, núm. 6.651, de 26/06/2014).
  3. «Escorxador de Tortosa». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 28 agost 2014].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]