Núria Cortadellas Ramentol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNúria Cortadellas Ramentol
Biografia
Naixement1961 Modifica el valor a Wikidata
el Masnou (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 maig 2017 Modifica el valor a Wikidata (55/56 anys)
el Masnou (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióbiòloga Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata

Núria Cortadellas Ramentol (El Masnou, 1961 - 7 de maig de 2017) fou una biòloga catalana i Cap de la Unitat de Microscòpia Electrònica dels Centres científics i tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB).

S'incorporà al Servei de Microscòpia Electrònica de la UB l’any 1985, mentre cursava els seus estudis de doctorat, on va començar a familiaritzar-se amb les tècniques vinculades a la microscòpia electrònica de transmissió (MET). L'any 1991 publicà la seva tesi doctoral Maduració de l'acrosoma i de la gota citoplasmàtica de l'espermatozoide de Mesocritcetus auratus, estudi ultraestructural i citoquímic[1] on exposa uns resultats de gran rellevància per al coneixement de la maduració de l'espermatozoide i altres mecanismes previs a la fecundació.

Va esdevenir cap de la Unitat de Microscòpia Electrònica del CCiTUB i en aquesta etapa són destacables els seus treballs en el desenvolupament de les criotècniques i la immunocitoquímica aplicades a la biomedicina.

Va ser membre de la Societat Catalana de Biologia, la Sociedad de Microscopía de España i la Sociedad Española de Biologia Celular (SBEC).

Cortadellas va coordinar l'exposició sobre les aplicacions de la microscòpia electrònica de rastreig en la biologia i la biomedicina, que va fer-se a la Facultat de Medicina de la UB l'any 2011.[2]

Per mantenir viva la memòria dels trenta-dos anys que hi va treballar, el 30 de març de 2022 els CCiTUB van batejar-ne una aula com a Aula Núria Cortadella Ramentol en honor seu.[3]

Referències[modifica]

  1. Cortadellas i Raméntol, Núria. Maduracion de l'acrosoma i de la gota citoplasmatica del espermatozoide de mesocritcetus auratus estudi ultrasestructural i citoquimic (Tesi) (en castellà). Universitat de Barcelona, 1991. 
  2. «Exposició sobre les aplicacions de la microscòpia electrònica de rastreig». Clínic Barcelona - IDIBAPS, 18-03-2011. [Consulta: 10 maig 2024].
  3. «Els CCiTUB inauguren l'aula Núria Cortadellas Ramentol». Centres Científics i Tecnològics de la UB, 25-03-2022. [Consulta: 10 maig 2024].