Vés al contingut

Na Cabot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaNa Cabot
Imatge
Illot de Na Cabot des de la punta de sa Pedreta (Colònia de Sant Jordi)
TipusIllot Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativases Salines (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 18′ N, 3° 00′ E / 39.3°N,3°E / 39.3; 3

Na Cabot (o Illot des Cabots)[1] és un illot del litoral de Mallorca que pertany al terme de ses Salines.[2] Està situat a uns 90 metres de la costa, davant de la punta de sa Pedreta,[3] a la Colònia de Sant Jordi. Té una forma lleugerament arronyonada, amb uns 100 metres de llarg per 80 d'ample i uns 4200 m² de superfície.[4] És un illot de roques punxegudes baixes, i durant els temporals la mar el cobreix. La seva alçada sobre el nivell del mar és molt reduïda, i està gairebé totalment desproveït de vegetació atès que tota la superfície és escarpada i a mercè dels temporals de ponent.

Com que es troba a poca distància de sa Puntassa, el trànsit d'embarcacions per la zona hi és freqüent, sobretot a l'estiu, i, si no es coneix bé la zona, cal extremar les precaucions, atesa la poca alçada de l'illot i l'escàs calat entre aquest i la costa. Els vaixells amb calat superior a dos metres han d'evitar el pas entre l'illot i la costa, i els de calat inferior, han de vigilar molt bé per on passen, ja que hi ha zones del pas que tenen encara menys calat. És aconsellable per a tots els vaixells no passar entre l'illot i la costa si no és molt necessari. En casos de navegació nocturna cal allunyar-se de la costa, ja que l'illot no es troba senyalitzat.

Referències[modifica]

  1. Mascaró Pasarius, Josep. Mapa General de Mallorca. Palma: V. Colom R., 1958. ISBN 84-85562-11-9. 
  2. Cosme Aguiló Adrover (Coord.). «Nomenclator Toponímic de les Illes Balears: Ses Salines». IEC.
  3. Jordi Carol; Carmen Muñoz. El litoral de Mallorca (en castellà). 1a.. Barcelona: GeoPlaneta, 2001, p. 50. ISBN 84-08-03939-3. 
  4. «Visor cartografia IDEIB». SITIBSA. [Consulta: 28 setembre 2018].