Nanyang

Plantilla:Infotaula geografia políticaNanyang
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 32° 59′ 55″ N, 112° 31′ 45″ E / 32.99871°N,112.52921°E / 32.99871; 112.52921
EstatRepública Popular de la Xina
ProvínciaHenan Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població9.713.112 (2020) Modifica el valor a Wikidata (366,37 hab./km²)
Geografia
Superfície26.511,48 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud131 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Identificador descriptiu
Codi postal473000 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic377 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
Slobozia
Nanyo (en) Tradueix (1988–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webnanyang.gov.cn Modifica el valor a Wikidata

Nanyang és una ciutat a nivell de prefectura al sud-oest de la província de Henan, a la República Popular de la Xina. És la prefectura de major extensió de la província de Henan. Limita amb Xinyang al sud-est, Zhumadian a l'est, Pingdingshan al nord-est, Luoyang al nord, Sanmenxia al nord-oest, la província de Shaanxi a l'oest i la província de Hubei al sud. Segons el cens del 2020, Nanyang tenia una població de 9.713.112 persones.[1] A la seva àrea urbanitzada (o metropolitana), formada pels districtes de Wolong i Wancheng, hi vivien 2.085.680 persones.

S'han descobert fòssils d'ous de dinosaures a la conca de Nanyang.

Etimologia[modifica]

En el nom "Nanyang" (xinès simplificat: 南阳; xinès tradicional: 南陽; pinyin: Nányáng), Nan (南) significa sud, i Yang (阳/陽) significa sol: el costat sud d'una muntanya o el costat nord d'un riu, en xinès s'anomena Yang. El nom prové de la comandància de Nanyang, una comandància establerta a la regió durant el període dels Regnes Combatents. Abans que el nom "Nanyang" s'associés amb la ciutat, es coneixia com "Wan" (宛).

Història[modifica]

Nanyang va ser la capital de l'estat de Shen al primer mil·lenni aC.[2] Va esdevenir important sota la dinastia Han (206 aC-220 dC), tant com a centre de comerç i com a seu de les fundicions de ferro estatals i d'altres empreses manufactureres estatals.[2] També va ser el punt en què van convergir les principals rutes que connectaven les principals ciutats. Durant la dinastia Han oriental, era sinònim de refinament i luxe, i durant un temps va ser la capital del sud.[2] Posteriorment va perdre importància, però va continuar sent un centre polític i cultural del sud-oest de la província de Henan i un centre comercial.[2]

Geografia[modifica]

Nanyang es troba al sud-oest de la província, limitant amb Hubei (Xiangyang, Shiyan i Suizhou) al sud, Shaanxi (Shangluo) a l'oest i amb les següents ciutats-prefectura de Henan: Zhumadian (E), Xinyang (SE), Sanmenxia (NO), Luoyang (N) i Pingdingshan (NE). La prefectura té una superfície de 26.591 quilòmetres quadrats.[3] La ciutat es troba a la conca de Nanyang, que forma part d'una regió de la Xina central que es troba entre l'extrem oriental de la serralada Qin i el naixement del riu Huai. Per tant, utilitzant aquestes dues característiques geogràfiques com a línia divisòria, és difícil classificar la ciutat en el nord o el sud de la Xina.

Al nord de la ciutat pròpiament dita, hi ha una muntanya anomenada Du o Dushan, que és famosa pel jade Dushan, un dels quatre jades famosos de la Xina, ara una raresa. Al sud-oest es troba el comtat de Neixiang amb la reserva de la biosfera de Baotianman de recent desenvolupament, una àrea d'alta biodiversitat, amb 65 espècies rares i en perill d'extinció.

Clima[modifica]

El clima és generalment moderat i és un clima subtropical humit de quatre estacions (Köppen Cwa), amb fortes influències monsòniques: els hiverns són frescos però secs, i els estius són calorosos i humits. La primavera i la tardor proporcionen transicions de durada raonable. La temperatura mitjana diària mensual al gener és d'1,6 °C i al juliol és de 27,0 °C; la mitjana anual és de 15,2 °C. Més de la meitat de les pluges anuals es produeixen de juny a agost.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nanyang