Narcissus romieuxii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuNarcissus romieuxii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAmaryllidaceae
TribuNarcisseae
GènereNarcissus
EspècieNarcissus romieuxii Modifica el valor a Wikidata

Narcissus romieuxii és una planta amb flor, espècie del gènere Narcís. Aquest narcís floreix al principi de l'hivern, de desembre a febrer i és un endemisme dels Marroc.[1] Té tres subespècies: N. cantabricus, N. serotinus i N. viridiflorus., dins el gènere Narcissus, encara que el grup romieuxii estaria més separat de Bulbocodium que de Cantabricus.

Descripció[modifica]

Planta herbàcia bulbosa d'uns 28-66 cm d'alçada, glabra. El bulb és subglobós amb túniques externes de tipus membranoses d'un color castany fosc, que es perllonga en una beina d'uns 42-67 mm. El peduncle florífer llarg i sense fulles. l'escap, és de secció estretament el·líptica, és estriat i fistulós.

Narcissus romieuxii subsp. romieuxii arriba fins als 7-10 cms amb boniques flors d'un color sofre pàl·lid, àmpliament campanulades amb els pètals tant llargs com la corona. Les anteres dels estams són de color groc pàl·lid. La varietat rifanus de Narcissus romieuxii subsp. romieuxii es diferencia perquè té els segments del periant més llargs que la corona i les anteres són d'un color groc una mica més fosc.

Fulles[modifica]

Són linears, de marge llis, de secció estretament el·líptica, amb dues quilles poc marcades en la cara dorsal, cobertes per la prolongació de les túniques externes del bulb.

Flors[modifica]

  • L'espata és membranosa, lanceolada i embeinadora a la base.
  • Les flors són pedicelades, el tub del periant es va eixamplant gradualment cap a l'àpex, i són de color blanc-groguenc cremós.

Taxonomia[modifica]

Narcissus romieuxii va ser descrita per Braun-Blanq. & Maire i publicat a Bulletin de la Société d'Histoire Naturelle de l'Afrique du Nord 13: 192, a l'any 1922.[2]

Etimologia

Narcissus nom genèric que fa referència del jove narcisista de la mitologia grega Νάρκισσος (Narkissos) fill del déu riu Cefís i de la nimfa Liríope; que es distingia per la seva bellesa.

El nom deriva de la paraula grega: ναρκὰο, narkào (= narcòtic) i es refereix a l'olor penetrant i embriagant de les flors d'algunes espècies (alguns sostenen que la paraula deriva de la paraula persa نرگس i que es pronuncia Nargis, que indica que aquesta planta és embriagadora).

romieuxii: epítet

Varietats acceptades
Sinonímia
  • Narcissus bulbocodium subsp. romieuxii (Braun-Blanq. & Maire) Emb. & Maire (1929)
  • Narcissus romieuxii subsp. romieuxii
  • Narcissus bulbocodium var. mesatlanticus Emb. & Maire (1929)
  • Narcissus romieuxii var. rifanus (Emb. & Maire) A.Fern.
  • Narcissus bulbocodium var. rifanus Emb. & Maire (1929)
  • Narcissus bulbocodium var. candicans (Haw.) Pau[3]

Referències[modifica]

  1. Conca i Grau, Joaquim. L'observació i el traç. Dibuixos botànics (pdf). Barcelona: Institut Botànic de Barcelona, 2008, p. 62. ISBN 9788498500776. 
  2. «Narcissus romieuxii». Tropicos. [Consulta: 26 setembre 2022].
  3. «Narcissus romieuxii». The Plant List. [Consulta: 26 setembre 2022].

Bibliografia[modifica]

  • Brickell, Christopher. Gardener's Encyclopedia of Plants & Flowers. Colour Library Books, 1996, p. 518. ISBN 1-85833-472-1. 
  • Castroviejo, S. Flora Iberica.Plantas vasculares de la Península Ibérica e Islas Baleares. Vol.XX. Liliaceae-Agavaceae. Real Jardín Botànico CSIC, 1996, p. 372. ISBN 978-84-00-06221-7. 
  • Jefferson-Brown, Michael. Narcissus (en anglès). Filey, North Yorkshire: Typeset by J&L Composition Ltd, 1991, p. 39. ISBN 0 7134 6102 0.