Necròpolis del Massís colombià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaNecròpolis del Massís colombià
Imatge
Parc Arqueològic Nacional de Tierradentro
Localització
Entitat territorial administrativaColòmbia Modifica el valor a Wikidata
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata
Estàtues d'un monument mortuori de la cultura aborigen de Sant Agustín

Les necròpolis del Massís colombià és un terme utilitzat per agrupar un conjunt de necròpolis situades al Massís colombià, una àrea geogràfica de Colòmbia molt particular per la seua riquesa arqueològica i històrica i pels elements geogràfics que hi conflueixen i la fan única en tota Amèrica. Involucra els departaments de Nariño, Cauca i Huila, diverses cultures i jaciments arqueològics. Per les seues marcades diferències s'han estudiat de manera aïllada, i l'espai geogràfic és el criteri d'agrupament per a la denominació.

Jaciments arqueològics[modifica]

Els jaciments arqueològics estan situats entre els meridians 75 i 77 oest i els paral·lels 1 i 3 (un quadrilàter amb vèrtexs oposats en la diagonal entre 1° 0′ N, 75° 0′ O / 1.000°N,75.000°O / 1.000; -75.000 i 3° 0′ N, 77° 0′ O / 3.000°N,77.000°O / 3.000; -77.000 i inclou les cultures indígenes més conegudes que sorgiren a Colòmbia, comprenen llocs amb evidències arqueològiques d'ús funerari com:[1]

Departament de Nariño
  • El Tambo (Pintado);
  • Els Ídols;
  • Chimayoy;
  • Briceño;
  • La Unió.
Departament de Cauca
Departament de Huila

Hi ha altres jaciments arqueològics amb art lític en els departaments enumerats així com en els de Caquetá, Valle del Cauca i Tolima.

Aparentment sense cap relació entre les esmentades cultures, se'n desenvoluparen a menys de dos-cents quilòmetres. Totes les fonts ressalten les importants contribucions a la estatuària i a la terrisseria, però alguna entra més a fons en la relació amb la vida i la mort, doncs els vestigis són tangibles.

Cultures[modifica]

Els jaciments han estat adscrits a diferents cultures i èpoques, tals com la cultura San Agustín.[1]

Notes i referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Groot de Mahecha, Santiago; Mora Camargo. «VIII. Macizo Colombiano-Alto Magdalena». A: Instituto Colombiano de Antropología e Historia. Colombia Prehispánica. Regiones arqueológicas. Biblioteca Luis Ángel Arango del Banco de la República.  Arxivat 2022-05-01 a Wayback Machine.
  2. «Parc arqueològic de San Agustín (1995)». Patrimoni de la Humanitat. [Consulta: 24 maig 2011].
  3. «Parc Arqueològic Nacional de Tierradentro (1995)». Patrimoni de la Humanitat. [Consulta: 24 maig 2011].