Vés al contingut

Niel Gow

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNiel Gow

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 març 1727 Modifica el valor a Wikidata
Mort1r març 1807 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Activitat
Ocupaciócompositor, violinista Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí i Violí tradicional Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsNathaniel Gow Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 2c2b3d93-8989-4c4c-a398-af352116b820 Discogs: 1182754 IMSLP: Category:Gow,_Niel Modifica el valor a Wikidata

Niel Gow (Inver, Perthshire, (Escòcia) 23 de març de 1727 - idem. 1 de març de 1807) fou un violinista i compositor escocès.

Era el fill de John Gow i Catherine McEwan. Va començar a tocar el violí des de molt jove, i a partir dels 13 anys va rebre la instrucció d'un cert John Cameron. Tot i ser un prodigi musical, primer va treballar com a inspector, però al final es va dedicar íntegrament a la música. Considerat el millor Fiddler a Perthshire, una zona famosa pels seus músics, la llegenda diu que als 18 anys va participar en una competició en què el cec John McCraw n'era l'àrbitre. Aquest li va concedir el primer premi tot afirmant que reconeixeria el seu estil entre un centenar de violinistes. Això va cridar l'atenció del duc d'Atholl, que es va convertir en el protector de Niel, aconseguint-li compromisos per a les gires i festivals de ball organitzats per la noblesa local. Amb el temps, es va fer famós com a violinista.

Publicà una col·lecció de Tirathpey-reels escoceses, en sis parts (1784-1822). Els seus fills també van compondre danses i també foren violinistes.

Referències[modifica]