Nizamoffita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralNizamoffita
Fórmula químicaMn2+Zn₂(PO₄)₂(H₂O)₄
EpònimJames W. Nizamoff (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Palermo No. 1, Groton, Comtat de Grafton, Nou Hampshire, Estats Units
Classificació
Categoriafosfats
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 10,6530Å; b = 18,4778Å; c = 5,0583Å;
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Grup espacialPnma Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2012-076
SímbolNiz Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La nizamoffita és un mineral de la classe dels fosfats, que pertany al grup de la hopeïta. Rep el nom en honor de James W. Nizamoff (b. 1971) en reconeixement a la seva investigació sobre la mineralogia de les pegmatites en general, i especialment sobre la mineralogia dels fosfats de les pegmatites de Palermo de North Groton, a Nou Hampshire. J.W. Nizamoff és un dels descobridors d'aquest mineral, i va proporcionar els exemplars utilitzats per a la seva caracterització

Característiques[modifica]

La nizamoffita és un element químic de fórmula química Mn2+Zn₂(PO₄)₂(H₂O)₄. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. Es dissol fàcilment en àcid clorhídric fred i diluït.

Els exemplars que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troben conservats a les col·leccions mineralògiques del Museu d'Història Natural del Comtat de Los Angeles, a Los Angeles (Califòrnia) amb els números de catàleg: 64009 i 64010.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Palermo No. 1, situada a la localitat de Groton, al comtat de Grafton (Nou Hampshire, Estats Units). També ha estat descrita a la mina Foote, al comtat de Cleveland (Carolina del Nord, Estats Units). Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Nizamoffite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 14 desembre 2019].