Norman Robert Campbell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNorman Robert Campbell
Biografia
Naixement7 març 1880 Modifica el valor a Wikidata
Mort18 maig 1949 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Nottingham (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióEton College
Trinity College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófísic, filòsof Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesWilliam Middleton Campbell, 3rd of Colgrain (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Edith Agneta Bevan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Norman Robert Campbell (1880–1949) era un físic anglès i filòsof de la ciència.[1]

Biografia[modifica]

Norman Robert Campbell va néixer el 1880. Va ser el fill de William Middleton Campbell, Governador del Banc d'Anglaterra. Va ser educat a l'Eton College i al Trinity College de Cambridge.

Carrera[modifica]

Va esdevenir un fellow de Cambridge el 1902.[2] Allà va esdevenir ajudant de recerca al Laboratori de Cavendish, sota la direcció de J. J. Thomson. Va esdevenir un membre honorari en física a la Universitat de Leeds el 1913. Entre 1919 i 1944 va treballar com a personal de recerca a l'empresa General Elèctric a Londres.

El seu llibre de 1921 What is Science?, va ser escrit amb l'objectiu d'animar l'estudi de la ciència entre els estudiants de la Worker's Educational Association. Es tracta d'una introducció curta a la filosofia de la ciència explicat per a una audiència generalista.

Més endavant va publicar altres obres com Modern Electrical Theory (1907, amb ampliacions el 1921-23), The Principles of Electricity (1912) i An Account of the Principles of Measurement and Calculation (1928). El seu treball més important en el camp de la filosofia de la ciència fou Foundations of Science: The Philosophy of Theory and Experiment, publicat inicialment com a Physics: The Elements el 1919, amb una segona edició el 1957. En aquest llibre Campbell desenvolupa la seva tesi amb una anàlisi crítica de la ciència on descarta la filosofia, apropant-se a una recerca del significat de la paraula realitat i de la veritat, oposant la ciència a la metafísica.

Campbell va considerar que la funció fonamental d'una teoria científica era desenvolupar i explicar lleis, definides per les hipòtesis, l'observació i els experiments i verificables mitjançant l'experiència.[3]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Filosofía (en castellà). 1a. Barcelona: SPES Editorial (edició especial per a RBA Editoriales), 2003, p. 31 (Biblioteca de Consulta Larousse). ISBN 84-8332-398-2. 
  2. Un @Cambridge Alumni Base de dades.
  3. Adler, M.; Hutchings, R. M.. Gateway to the Great Books. 9. Encyclopædia Britannica, Inc., 1963, p. 202–38. 

Bibliografia[modifica]