Vés al contingut

Noyale

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNoyale

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle V Modifica el valor a Wikidata
Anglaterra Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonja Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat11 de setembre Modifica el valor a Wikidata

Noyale (llatí: Noyala), també coneguda amb altres noms com Noaluen, va ser una santa celta i verge màrtir semillegendària del segle V.[1] És una santa popular tant a la Bretanya com a Cornualla, on es recorda a Newlyn East. Segons la llegenda, és allà on del bastó de Noyale va créixer una figuera que creixia del mur sud de l'església. Un pou sagrat proper va ser el lloc del seu martiri.[2] Va ser un dels nombrosos colons celtes que van viatjar a Bretanya durant la invasió anglosaxona d'Anglaterra.

Orígens[modifica]

Segons els primers hagiògrafs, era anglesa i irlandesa, filla d'un rei britànic. L'erudició moderna ara sospita que va ser un dels nombrosos colons gal·lesos que van viatjar a Bretanya.[3]

Llegenda[modifica]

La seva llegenda és típica dels sants cefalòfors del segle V. Quan el seu pare, un rei anglès, va voler casar-la; va fugir a la Bretanya. Ella i la seva cuidadora van navegar cap a la regió al voltant de Vannes a França,[3] o Beignan on un senyor local també es va voler casar amb ella. Ella s'hi va negar i ell, furiós, la va decapitar.[4] Aleshores, la llegenda diu que la santa decapitada li va agafar el cap i se'l va posar, i que dirigida per la seva criada, va tornar a Anglaterra.

"Segons la creença popular a Bretanya, sense suport de cap evidència, era una donzella, que va flotar cap a Bretanya amb la seva nodrissa sobre la fulla d'un arbre. Va ser decapitada a Beignan i va caminar fins a Pontivy agafant el cap al seu interior amb les mans. La capella dedicada a ella a Pontivy va ser notable al segle XVIII per diverses pintures interessants sobre fons d'or que representen aquesta història fantasiosa".[4]

Llegat[modifica]

És la patrona de St Newlyn East a Cornualla,[5] i hi ha una església que porta el seu nom. El 27 d'abril se celebra una festa.[6] També és venerada com una santa occidental pre-cisma de l'Església ortodoxa oriental.[7] La seva festa és el 6 de juliol.

Una petita imatge de pedra d'ella amb el seu cap a les mans va ser desenterrada al cementiri de Newlyn East.[8]

A la novel·la Winter d'Ali Smith hi ha una referència a ella.

Referències[modifica]

  1. Tristan Gray Hulse, The Land of Holy Wells – 3.
  2. J. Meyrick, A Pilgrim's Guide to the Holy Wells of Cornwall, Falmouth: Meyrick, 1982, p. 110
  3. 3,0 3,1 Kathleen Hanrahan and Mo Langdon St. Noyala of Brittany, Virgin Martyr.
  4. 4,0 4,1 Rev. Sabine Baring-Gould (M.A.). "S. NOYALA, V.M. (DATE UNCERTAIN.)." In: The Lives of the Saints; vol. 7: July - Part I. London: John C. Nimmo, 1898. pp. 137-140.
  5. «St Newlyn East Parish Church». Arxivat de l'original el 1 July 2017. [Consulta: 30 setembre 2018].
  6. David Farmer, Oxford Dictionary of Saints (Oxford University Press, 1992) p. 534.
  7. Cornwall Online Parish Clerks
  8. S. Baring-Gould and John Fisher, Lives of the British Saints, IV, (London, 1913) pp. 10–14.