O Melissokomos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaO Melissokomos
Ο μελισσοκόμος Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióTheo Angelopoulos Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióTheo Angelopoulos i Giuseppe Colombo Modifica el valor a Wikidata
GuióTheo Angelopoulos, Tonino Guerra i Dimitris Nollas (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MúsicaEleni Karaindrou Modifica el valor a Wikidata
FotografiaYórgos Arvanítis Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenGrècia, Itàlia i França Modifica el valor a Wikidata
Estrena1986 Modifica el valor a Wikidata
Durada122 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalgrec Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióGrècia Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0091506 Filmaffinity: 640012 Allocine: 2547 Rottentomatoes: m/melissokomos-o-the-beekeeper Letterboxd: the-beekeeper Allmovie: v120968 TCM: 491988 TMDB.org: 48210 Modifica el valor a Wikidata

O Melissokomos (grec: Ο Μελισσοκόμος "L'apicultor") és una pel·lícula dramàtica de cinema d'art grega del 1986[1] dirigida per Theo Angelópulos. La pel·lícula és la segona entrega de la "trilogia del silenci" d'Angelopoulos, precedida per Taxidi sta Kythira i seguida de Topio stin omichli.

O Melissokomos va ser seleccionat per la 43a Mostra Internacional de Cinema de Venècia.[2] La pel·lícula va ser la primera d'Angelopoulos a utilitzar un actor ja conegut, en aquest cas, Marcello Mastroianni , que en el seu moment va guanyar el Premi al Millor Actor al 23è Festival Internacional de Cinema de Canes i va ser nominat a l'Oscar al millor actor als Premis Oscar de 1977.

Trama[modifica]

La pel·lícula segueix el viatge de Spyros, un apicultor, a diverses parts de Grècia després del casament de la seva filla. Spyros s'acaba de jubilar com a professor i comença el seu viatge anual a la primavera per traslladar els seus ruscs a una sèrie de llocs amb plantes amb flors. Una noia puja al camió de Spyros i viatja amb ell. Al llarg del camí visiten els antics amics de Spyros i la seva dona, i finalment arriben a un teatre propietat d'un dels seus amics, que està a punt de ser venut. Allà, Spyros i la noia finalment tenen una trobada eròtica, molt després que Spyros hagi intentat coaccionar-la perquè es besin però no ho ha aconseguit. La noia se'n va al cap d'unes quantes nits, abans que la pel·lícula acabi amb Spyros donant voltes a les seves caixes de rusc, fent que les abelles comprensiblement enfadades el piquin repetidament. L'escena final veu Spyros moribund tocant a terra, mentre segueix patint picades cada cop més agonitzants, que ens recorden els cops del seu amic malalt abans que Spyros el deixés a l'hospital.

Repartiment[modifica]

Recepció[modifica]

Janet Maslin va criticar 'O Melissokomos' el 1993, va escriure que "malgasta Marcello Mastroianni en el seu paper principal" i que "ni tan sols aquells disposats a detenir-se en les imatges ocasionals de bresca de la pel·lícula o el seu fort sentiment de pressentiment. Trobeu molt per cridar l'atenció", argumentant que O Melissokomos és interessant només en el context dels altres dos títols d'Angelopoulos a la seva "trilogia del silenci" (que també inclou Taxidi sta Kythira i Topio stin omichli.[3] També es va escriure a Time Out que la pel·lícula "té un ritme majestuós i una escassetat d'esdeveniments o d'informació en dificulta el seguiment"[4] John Gillett per a una projecció del Festival de Cinema de Londres va elogiar O Melissokomos com a "imatges d'Arvanitis amb una textura meravellosa, una successió de plans de viatges magníficament sostinguts i una intensitat emocional que es mou a un clímax greu i aclaparador."[5]

Ronald Bergan, en el seu obutuari a Angelopoulos, va descriure O Melissokomos com una "pel·lícula convincent" que "es podria anomenar una road movie metafísica".[6] Tanmateix, a The Independent, Holly Williams el 2010 va elogiar la pel·lícula com "de ritme pesat però commovedor" i va afirmar que "la direcció està assegurada i les actuacions moderades i desencoratjadorament creïbles".[7] Acquarello de Strictly Film School[8] va anomenar l'obra "un retrat inquietant, compassiu i profundament melancòlic de l'aïllament, la dislocació, l'estranyament i l'obsolescència", referint-se a ella com una "crònica indeleble" de la societat grega contemporània.[9]

O Melissokomos va ser nominat com a Lleó d'Or a la 43a Mostra Internacional de Cinema de Venècia.[2]

Referències[modifica]

  1. «O MELISSOKOMOS (THE BEEKEEPER) (1986)». Rotten Tomatoes. [Consulta: 2 abril 2017].
  2. 2,0 2,1 «Venice Film Festival (1986)». IMDb, 2016. [Consulta: 26 juliol 2016].
  3. Maslin, Janet. «Review/Film; Buzzing Off After Grandpa». The New York Times, 07-05-1993.
  4. «The Bee Keeper» (en anglès). Time Out London.
  5. «The Beekeeper | BAMPFA» (en anglès). bampfa.org. [Consulta: 25 December 2017].
  6. Bergan, Ronald. «Theo Angelopoulos obituary». The Guardian, 25-01-2012. [Consulta: 12 novembre 2020].
  7. «DVD: The Beekeeper (18)» (en anglès). The Independent, 25-06-2010.
  8. «Strictly Film School». Strictly Film School, 1987. Arxivat de l'original el 6 d’abril 2007. [Consulta: 26 juliol 2016].
  9. Acquarello. «O Melissokomos, 1986». Strictly Film School, 2003. Arxivat de l'original el 27 de novembre 2005. [Consulta: 26 juliol 2016].

Enllaços externs[modifica]